Montyn

Toneelgroep Maastricht brengt een theatrale lezing van het stuk Montyn in de aula van de Academie Beeldende Kunsten op het Herdenkingsplein in Maastricht. Montyn is een bewerking van de roman van Dirk Ayelt Kooiman en vertelt het waargebeurde verhaal van beeldend kunstenaar Jan Montyn die zich op 15-jarige leeftijd aansloot bij de Nationale Jeugdstorm. De lezing vindt plaats in het kader van de zevende editie van Theater na de Dam, waarbij acteurs van de grootste toneelgezelschappen van ons land op hetzelfde moment teksten presenteren die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

De 15-jarige Jan Montyn meldt zich in 1940 aan voor de Nationale Jeugdstorm. Niet uit politieke overtuiging maar om zijn beklemmende leven te ontvluchten. Een puber op zoek naar avontuur, volkomen onbewust van de implicaties van zijn daad. Na de oorlog wordt hij gestraft voor zijn misdaden. Als zijn gevangenisstraf erop zit wordt hij vrijwilliger bij een Nederlandse legergroep in de Koreaanse oorlog. Bij thuiskomst wordt hij gehuldigd door dezelfde regering die hem een paar jaar daarvoor strafte.

Sluysmans: ‘De bijzondere locatie, de aula van de Academie Beeldende Kunsten, geeft aan dit verhaal een extra dimensie. Geschiedenis, beeldende kunst en literatuur komen samen in één van die vele verhalen die we niet mogen vergeten.