Naar het Noorden

Dertien kinderen spelen samen met volwassen acteurs een theaterbewerking van het boek ‘Naar het Noorden’ van Koos Meinderts. Het is oorlog, het is winter. Om te overleven worden Saar, Eva en Kees gescheiden van hun ouders en op een schip naar het Noorden gezet. Hier worden ze ondergebracht in pleeggezinnen. Ondertussen gaat de oorlog gewoon door. Zullen ze hun ouders ooit nog terug zien? Zijn ze nog in leven en wat is er nog over van vroeger. Een waargebeurd verhaal over kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het boek werd geëerd met een Gouden Griffel 2017 vanwege de wijze waarop Meinderts de ervaringen van de kinderen invoelbaar maakt op zeer persoonlijk niveau.

De oorlog is geabstraheerd en de focus ligt op de beleving van jongeren/kinderen in een onveilige situatie. Voor regisseur Nanda Kling een uitdaging om hier een theaterbewerking van te maken. De voorstelling zoemt in op de reis, op vergeten momenten door de ogen van kinderen, op afscheid nemen en nieuwe vriendjes maken. In contrast met de verschrikkelijke gebeurtenissen die zij meekrijgen in een oorlog, zijn deze kleine ontroerende momenten het voedsel om te overleven.

De voorstelling wordt gedragen door een soundscape. De spelers en de toeschouwers worden gevangen in een wereld van geluid die de beknelling laat voelen die onveiligheid en gevangenschap met zich meebrengen. De personages leven in voortdurende angst door de wereld die in brand staat. Toen en nu, geen wereld van verschil of juist wel?

Speelt ook op donderdag 3 mei 2018 om 18.00, op vrijdag 4 mei 2018 om 18.30 en op 5 mei 2018 om 16.30 en om 19.00. Bij de voorstelling op 5 mei om 16:30 zal de schrijver van het boek Naar her Noorden Koos Meinderts ook in de zaal zitten en aansluitend het boek signeren dat te koop wordt aangeboden.
Voor meer informatie kijk op de website van Het Jeugdtheaterhuis.