Niemand had er aan gedacht om mij te waarschuwen

Over de voorstelling

Lange tijd hield ik me vast aan hoe jong ik was

Tot ik erachter kwam dat jong zijn geen excuus is

Dat je nooit te jong bent om jezelf vragen te stellen

 

Rotterdam, 1940.

Rita is 14 jaar en droomt over het schooltoneel, over jongens en over alles waar 14-jarige meisjes zoal van dromen. Nietsvermoedend wacht ze op haar vader. Dan gaat het luchtalarm af. Ze kruipt onder tafel.

 

Berlijn, 1942.

Traudl Junge is 22 jaar en droomt van het leven in de grote stad. Nietsvermoedend doet ze mee aan een typewedstrijd om uitverkoren te worden als secretaresse van Adolf Hitler. Een man naar wie ze vol bewondering kijkt.

 

“Niemand had eraan gedacht om mij te waarschuwen” is een montage van twee verhalen: het levensverhaal van Traudl Junge, en de monoloog ‘Rita’ van Antoine Uitdehaag.

Sarah Jonker (Likeminds) speelde 8 jaar geleden de monoloog ‘Rita’ van Antoine Uitdehaag tijdens ‘Struisvogels op de Coolsingel’ van Theatergroep Bonheur. Over een jong meisje dat veel te naïef is voor de tijd waarin ze leeft.

Daniël van Klaveren speelde 8 jaar geleden een op het levensverhaal van Traudl Junge gebaseerde monoloog. Een terugblik op haar leven bij Hitler. Haar poging zich met zichzelf te verzoenen.

Voor Theater Na de Dam maken zij een montage van beide monologen. Van twee  verschillende jonge vrouwen, op twee verschillende plekken tijdens de oorlog.

Over jong zijn in oorlogstijd en keuzes die je leven voor altijd zullen bepalen.

Hollander Eva van Manen, normaal met het hele collectief maar nu als enkeling met een enkele stem laat ze haar visie horen. Zij zingt nummers uit het Duitse oorlogsrepetoire op de achtergrond van het toneel, zoals het leed van de kampen en de sneuvelende soldaten in de monologen van Sarah en Daniel ook op de achtergrond aanwezig zijn. Geen hele partituren, maar herinneringen van de muziek. Zoals de oorlog in flarden in haar hoofd zit.