Noem mij // Fort Boekoe

Jongeren uit Tilburg verdiepten zich onder leiding van theatermaker Rozemarijn Romeijn in de geschiedenis van Tilburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog én het koloniale verleden van ons  land. Hun onderzoek vormt de basis voor het tweeluik Noem mij // Fort Boekoe.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Speciaal daarvoor haken 17 jongeren samen 75 zakdoeken vol verhalen. Verhalen die ze hoorden van mensen die de oorlog nog meemaakten. Samen met hen verdiepten ze zich tijdens bijzondere gesprekken in de bevrijding van Tilburg. De zakdoeken vol verhalen sturen de jongeren, met een persoonlijke brief, naar andere stadgenoten. Daarnaast delen ze op digitaal wereldpodium Instagram @noemmij óók verhalen over vroeger en nu. Waarom? Zodat de verhalen worden doorgegeven.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

De zakdoeken van Het Zuidelijk Toneel

Om het gehele proces vast te leggen; het contact met de ouderen, het brieven schrijven, het maken van de 75 gehaakte zakdoeken en het contact met elkaar, maakten we Noem Mij | de film. Bekijk hem hier.