Om in de overwinning te geloven

Vorig jaar maakte Thirsa van Til in samenwerking met Urban Myth de theatervoorstelling Om in de overwinning te geloven. Een voorstelling over Truus Menger-Oversteegen en Traudl Junge; twee vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een keuze maakten die de rest van hun verdere leven heeft bepaald. Truus Menger voegde zich op zeventienjarige leeftijd in 1942 samen met haar jongere zusje bij het Haarlems Verzet. Traudl Junge was tweeëntwintig jaar oud toen zij in datzelfde jaar een baan accepteerde als persoonlijke secretaresse van Adolf Hitler.

De voorstelling Om in de overwinning te geloven is gebaseerd op interviews met beide vrouwen en hun autobiografieën. Truus Menger schreef Toen niet, nu niet, nooit. Traudl Junge schreef Tot het laatste uur; op dit boek is ook de film Der Untergang van Oliver Hirschbiegel gebaseerd. De voorstelling is tot stand gekomen met medewerking van Truus Menger.

Thirsa van Til is actrice en theatermaker en speelt bij verschillende theatergezelschappen in Nederland. Ze was onder andere te zien in Kid Dynamite en Soldaat van Oranje.

UTRECHT KEEP IT REAL: EEN RANDPROGRAMMA
Wie bepaalt welk verhaal er wordt opgeschreven in de geschiedenisboeken? De Nederlandse geschiedenis kent veel verhalen met betrekking tot onderdrukking. Vaak worden die vanuit het oogpunt van de winnaar opgetekend; zoals Lange Frans zei in Het Land Van: ‘We plunderen de wereld, noemen het de Gouden Eeuw’. Maar sommige gebeurtenissen vinden nooit een weg naar de geschiedenisboeken. In dit randprogramma na afloop van de voorstelling belichten we de schaduwkant van onze geschiedenis en van ons heden, met betrekking tot dader- en slachtofferschap. Want is daar niet net zoveel lering uit te trekken als van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog? De presentatie van het programma is in handen van dramaturge Céline Buren.

Deze voorstelling speelt ook op 3 mei in De Tamboer te Hoogeveen.