Onder de stenen

Op het Nationaal Ereveld Loenen speelt op 4 mei de voorstelling Onder de stenen. Een groep jonge spelers onderzocht onder leiding van twee theatermakers de verhalen van de slachtoffers die hier begraven liggen.

Sommige slachtoffers legden duizenden kilometers af, werden meerdere malen opgegraven of waren jaren vermist voordat ze in Loenen hun laatste rustplaats vonden.

Ieder slachtoffer kent zijn eigen reis, zijn eigen verhaal.

Op een grote heuvel die over alle graven uitkijkt vertellen de jonge spelers over de (levens)reis die de slachtoffers maakten.

Ze pogen te duiden; is het belangrijk om thuis te komen en wat betekent dat? Welke waarde heeft het om tussen lotgenoten begraven te worden? En kan je spreken van lotgenoten als omstandigheden zo van elkaar verschillen?

Nationaal Ereveld Loenen

Op Nationaal Erevel Loenen liggen meer dan 4000 Nederlands begraven.

De graven op het ereveld liggen verspreid over een groot bosgebied. Gemarkeerd met liggende witte stenen die de glooiing van het Veluwse landschap volgen.

Ereveld Loenen geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast liggen er ook slachtoffers van humanitaire en/of vredesmissies uit een recenter verleden.

De voorstelling is onderdeel van het Luisterbos en vind plaats in het kader van Eerbewijs, de jaarlijkse dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen. De ceremonie begint om 13:30 uur. De voorstelling start na afloop van de ceremonie.

Meer informatie over Eerbewijs: https://oorlogsgravenstichting.nl/eerbewijs