Oorlog in Oost

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Met het hele land staan we stil bij ‘onze’ oorlog: onze slachtoffers, onze verhalen, onze helden. Maar is er wel sprake van ‘ons’ herdenken? Een herdenking voor àlle Nederlanders? Zou het mogelijk zijn de oorlog die de hele wereld op haar grondvesten deed schudden, waar al onze voorouders mee van doen hadden, daadwerkelijk als een gedeelde geschiedenis te zien?

Oorlog in Oost is een theatrale wandeling door Amsterdam Oost, waarbij we een poging doen collectief te herdenken, ongeacht onze culturele achtergrond, geboorteplaats of identiteit.

Een groep jonge spelers neemt het publiek mee van de Indische buurt, die haar naam dankt aan onze geschiedenis in Nederlands-Indië, naar het Sajetplein dat voor de oorlog middelpunt van de Joodse buurt was. Samen met ons publiek proberen we zo een daadwerkelijke verbinding te maken tussen de oorlog in Amsterdam-Oost, de oorlog in ‘De Oost’ en al die andere plekken waar de Tweede Wereldoorlog haar sporen naliet: van Java naar Paramaribo, van Marokko naar Amsterdam.

Oorlog in Oost start op het Ceramplein en eindigt met soep en brood in theater Oostblok aan het Sajetplein.

 

Op het Ceramplein vindt ook een herdenking plaats.

Deze voorstelling speelt ook op vrijdag 5 mei om 16:30 en 20:30