Oorlog, stel je voor dat het hier is

Stel je voor: het wordt oorlog in Nederland. Hoe zouden wij zijn als we moesten vluchten voor bommen en raketten? Wat zou jij inpakken, als je maar één boodschappentas mee mag nemen?

Stel je voor: de EU valt uit elkaar en Nederland komt terecht in een oorlog met Frankrijk, Griekenland en Spanje? Zou je vluchten naar Noord-Afrika of naar het Midden-Oosten?

Hoe overleef je als je geen Arabisch kunt spreken of lezen en hoe verdraag je jaren in vluchtelingenkampen, zonder school of werkvergunning? Als je blauwe ogen je altijd verraden als “nieuwkomer”?

Kortom: wat zou je doen als de situatie zoals hij nu is, opeens precies omgekeerd is?
Op dit moment zijn er 65,6 miljoen mensen op de wereld op de vlucht, binnen en buiten hun land van herkomst. Nog meer dan tijdens de Tweede Wereldoorlog. En ze komen ook naar Nederland. Maar wat als jij opeens bescherming nodig hebt en ergens asiel wilt aanvragen?
Oorlog, stel je voor dat het hier is is een theatraal gedachte-experiment dat het perspectief verandert, waarmee Anne Rats een emotionele reis maakt die we hopelijk nooit werkelijk zullen ervaren. Haar nieuwste voorstelling maakt het voor jong en oud mogelijk om dingen te begrijpen die anders in het nieuws cijfers en statistieken zouden blijven.

——————————————————————————————————-

Wij streamen alle voorstellingen als de makers akkoord zijn. We gaan ervanuit dat we deze voorstelling kunnen streamen. Linkje naar streampagina wordt tzt gemaakt.