De toekomst van de oorlog

“Misschien zijn we gewoon, heel simpel, ingehaald door de actualiteit. Dit hele plan begon twee en een half jaar geleden, ga eens na wat er in die twee en een half jaar allemaal gebeurd is, met ons, met Europa.

Twee en een half jaar geleden was het anders, een verhaal dat begint in de  Tweede Wereldoorlog. Heb jij ook niet het gevoel dat na elke nieuwe aanslag, bij elke nieuwe dreiging aan de randen van Europa, die oorlog waar jij uit kwam verder weg lijkt te zakken. Het is een oud verhaal geworden, verleden tijd, een soort ‘Ot en Sien’.  (Bommenneef)

Programma
19:30 Zaal Ro Theater open
19:50 Op een groot scherm wordt de herdenking op de Dam uitgezonden
20:30 Genieten van een heerlijke kop soep
21:00 – circa 22:00 Gesprek Van Heemstra en Ajarai over de toekomst van de oorlog

De toekomst van de oorlog is een eenmalig vervolg op de voorstelling Bommenneef die Marjolijn van Heemstra maakte over een na-oorlogse terreuraanslag in 1946. Van Heemstra organiseert een theatrale ontmoeting waarin zij samen met journalist en columinst Hanina Ajarai in gesprek gaat met Margalith Kleijwegt en Abdelkarim El-Fassi over de erfenis van de Tweede Wereldoorlog.

Wat betekent die oorlog voor een generatie nieuwe Nederlanders? Wat betekent die oorlog voor een Afghaanse vluchteling die is opgegroeid met het idee dat Hitler een belangrijke Europeaan was? Wat is de toekomst van die erfenis in een tijd van toenemende angst voor geweld en een nieuwe oorlog? 

Hanina Ajarai
Ajarai heeft Arabische taal- en letterkunde gestudeerd aan de universiteit Leiden. Na haar afstuderen heeft ze als journalist en redacteur gewerkt voor onder meer nrc.next. In 2006 bracht zij het boek Land van werk en honing uit, dat zij samen met Marjolijn van Heemstra schreef. Het boek is een verzameling migratieverhalen van Marokkaanse vrouwen in Nederland. Ook hun dochters komen aan het woord en laten zien wat er in een generatie is veranderd. Hanina werkt nu parttime bij Zaman Vandaag, een weekkrant gericht op nieuwe Nederlanders. Het is de Nederlandse editie van de grootste betaalde krant in Turkije, Zaman. Binnen het team heeft Hanina de rol van taalredacteur.

Margalith Kleijwegt
Kleijwegt werkte jarenlang voor het weekblad Vrij Nederland waar ze toonaangevende verhalen schreef op het gebied van onderwijs, opvoeding en de multiculturele samenleving. Ze probeert beleid te vertalen naar concrete verhalen. Sinds 2012 is ze zelfstandig onderzoeker en journalist, ze schreef rapporten voor de gemeente Amsterdam en voor het AMC. Daarnaast  publiceert ze onder andere in De Groene Amsterdammer en in Vrij Nederland.

Abdelkarim El-Fassi
El-Fassi is een Nederlands filmmaker en journalist. Na het behalen van zijn vwo-diploma studeerde El-Fassi Criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waarna hij Media en Cultuur ging studeren aan de Universiteit Amsterdam. Hierna was hij journalist bij de KRO en VARA. In 2010 richtte hij productiebedrijf Zouka Media op waarmee hij in 2014 de film Mijn vader de expat heeft geproduceerd.