Oud spoor

In 1941 woonden er 493 joden in Winschoten, vlak na de Tweede Wereldoorlog waren dit er nog maar 20. In 2015 is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dit leek een mooi moment om een grote voorstelling te maken met leerlingen, omwonenden, vrijwilligers en professionals. Een voorstelling met de stad Winschoten en zijn geschiedenis in de hoofdrol.

 

Het boek Een goed jaar voor de Rozen van Ben Crom dient als inspiratie en uitgangspunt voor de muziektheatervoorstelling Oud spoor. In het boek gaat Nihat met zijn klasgenootje Reenie op een ontdekkingsreis langs allerlei dramatische gebeurtenissen die zich in Winschoten tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld. Die ontdekkingsreis begint wanneer Nihat in zijn tuin een koffer met dansschoenen opgraaft. Het zijn echter alleen rechterschoenen. Nihat gaat op onderzoek uit en komt tot de ontdekking dat de schoenen van joden moeten zijn geweest die in zijn huis hebben gewoond. Ook vindt hij in één van de schoenen een briefje waarop staat geschreven: Shylock heeft ons verradenSamen met Reenie gaat Nihat op zoek naar de linkerschoenen. Daarmee begeven zij zich op een ontdekkingsreis langs allerlei dramatische gebeurtenissen die zich (rondom de schoenen) in Winschoten tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld.

 

De voorstelling is een initiatief van  scholengemeenschap Ubbo Emmius in Winschoten. Het Ubbo Emmius heeft sinds 2008 een theateropleiding voor de klassen 3 en 4 van het VMBO en beschikt daardoor over een eigen theater. De voorstelling zal dan ook in de school plaatsvinden.

 

Aan de voorstelling zullen niet alleen leerlingen en docenten van Ubbo Emmius meedoen, maar ook ouders en buurtbewoners. Tevens zal een speciaal hiervoor geformeerde Klezmer band live de muziek verzorgen tijdens de voorstelling.