Over ons

Jongeren uit Drenthe verdiepten zich onder leiding van theatermakers Mariëtte Berbee en Tijmen Dokter in de geschiedenis van de Sinti en Roma ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met nabestaanden en historici over deze specifieke geschiedenis. Deze gesprekken, vormen samen met ander bronmateriaal, de basis van de voorstelling Over ons.

Daar waar woonwagens afgedankt op de vuilstort stonden, loopt nu een begaanbaar pad. Een pad waarop vijftien jonge spelers zich verplaatsen van toen naar nu. Op 19 mei 2019 is het vijfenzeventig jaar geleden dat het zigeunertransport uit kamp Westerbork vertrok. Decennialang werd over het lot van de Sinti en Roma gezwegen. Over het leed dat zij tijdens en na de oorlog ondervonden. Over ons is een theatrale route die vertelt over de wrange geschiedenis van een bijzondere en gesloten gemeenschap. Over het onbekende verleden van vergeten vervolgden en hun nabestaanden.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.