Philip Mechanicus. Wachten op transport

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven brengt zangeres Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944). Een selfmade man die zich uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Oets heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek ‘In Depot’.

Oets vertelt het levensverhaal van Mechanicus vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief. Onder begeleiding van pianiste Mi Ying Chen worden liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt, ten gehore gebracht. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen.

Tussen 1929 en 1934 reisde Mechanicus naar de  Sovjet Unie om verslag te doen van de socialistische heilstaat en hij bezocht in 1933 Palestina, om de immigratie van de eerste vluchtelingen uit Duitsland te bestuderen. Hij trok zich weinig aan van alle verboden voor joden: “ik ben niet fout, zij zijn het”. Als jood die geen ster wilde dragen kwam hij in 1942 in kamp Westerbork terecht, waar hij zijn dagboek schreef. In 1944 kwam hij om in Auschwitz-Birkenau.

 

De dichtstbijzijnde herdenking vindt vanaf 19.30 uur plaats bij de Hollandsche Schouwburg op de Plantage Middenlaan.