PIANOSTEMMEN

PIANOSTEMMEN is een muzikale locatie voorstelling over bezit en eigendom, over piano’s en vleugels die zijn ontvreemd uit Joodse huizen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Men zegt weleens dat instrumenten een ziel hebben, ook al zijn het levenloze dingen.
Ergens in een loods staan deze persoonlijke eigendommen bij elkaar. Stille getuigen van wat zich heeft afgespeeld. Onteigend. Zwijgend. Wachtend op wat gaat komen. Onbekende muziek, een ander huis, een nieuwe eigenaar. Alleen gestolen goed gedijt niet.
Als piano’s konden spreken…

De uitvoering tijdens Theater Na de Dam is een onderzoekspresentatie van de uiteindelijk te ontwikkelen theatervoorstelling in seizoen 2019-2020 van Klemens Patijn en Tg Goed Gezelschap.
Speciaal in het kader van de herdenkingen in de mei maand geven we u een unieke inkijk in ons onderzoek en zoektocht naar materiaal.

Grondslag
In 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog, beginnen de Duitsers met de massale deportatie van de Joden. Families worden met geweld opgepakt en op transport gesteld. In Amsterdam worden meer dan 29.000 huizen van Joden en andere gedeporteerden leeggeroofd.

Hun bezittingen worden systematisch onteigend, opgeslagen en klaargemaakt voor transport naar Duitsland. Met als doel het meubilair in de kapotgebombardeerde huizen te vervangen.

Het leeghalen van de huizen wordt een dagelijkse bezigheid voor de Amsterdamse ondernemer Abraham Puls. Hij heeft een verhuisbedrijf en voert dit in opdracht van de bezetter uit. 
Zijn achternaam wordt een werkwoord: ‘pulsen’, wat in de volksmond leeghalen of roven betekent.
Tijdens dit leeghalen, wordt er veel gestolen door passanten en ook door de medewerkers van het verhuisbedrijf. Handelaren uit de omgeving kopen de bezittingen voor een prikkie op.

Speelt ook op:
Woe 2 mei 2018 om 19:30u en 21u.
Do 3 mei2018 om 19:30u en 21u.