Polen In Plan Zuid

De zesjarige Daniël ondergaat de cultuurschok van Brabants katholiek jongetje dat hij dacht te zijn, tot joodse jongen die hij plotseling moet zijn als hij in 1945 teruggehaald wordt van zijn onderduikadres waar hij vanaf zijn derde jaar verbleef. Hij herkent zijn eigen moeder niet meer. Zij, en haar familieleden die de oorlog hebben overleefd, zijn niet in staat om hem te helpen met zijn ontreddering. Hij dreigt te verdrinken in verbittering jegens zijn familieleden. Het lukt de familie niet om hun joodse identiteit op een positieve manier op hem over te dragen. De verstikkende zorg van zijn angstige moeder mondt uit in een knetterende ruzie.

 

Als student worstelt Daniël zich los van zijn milieu, maar hij krijgt te maken met bedekt en openlijk antisemitisme. Hij vraagt zich af waardoor hij zo’n wantrouwende en wereldvreemde levenshouding heeft gekregen.

 

Hij probeert aan zichzelf en de situatie te ontsnappen door naar Israel te gaan, maar ook daar voelt hij zich niet thuis. Als hij uit Israël terugkomt overlijdt zijn moeder. Zijn familieleden monopoliseren de rouw met hun dwingende rituelen, zodat hij niet aan zijn verdriet toekomt. Zinkt hij weg in zijn onbehagen met het leven en bezwijkt hij onder de zware last van zijn geschiedenis?

 

Een meisje met een raadselachtige functie komt steeds op zijn pad. Ze plaagt hem, daagt hem uit en schopt tegen hem aan. Daardoor geeft zij hem, woordeloos, de boodschap dat hij op eigen kracht het leven aan kan. Ze maakt een eind aan zijn sombere gefilosofeer en houdt hem nuchter voor: ‘De enige zin van het leven is: zin in leven…!’ Pas dan kan hij met een frisse blik op zijn verleden terugkijken. In de eerste plaats is dat zijn moeder, die in zijn herinnering nog één keer opdoemt en dan op waardige wijze afscheid van hem neemt.
De vorm van de opera
De verwarring waaraan het jongetje bloot staat na zijn terugkeer uit een onderduikgezin is terug te vinden in de vorm van de opera. Heden en verleden buitelen over elkaar heen en de drie spelers, twee zangeressen en een zanger, wisselen steeds van rol, zelfs binnen één personage.

 

Polen in Plan Zuid is gebaseerd op het gelijknamige boek van Daniël Vermeulen: de herinneringen van een joodse jongen in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

 

 

“Bijzonder, zo’n klein stuk muziektheater, waarvan je op de centimeter en de minuut nauwkeurig kan zeggen waar en wanneer het speelt en dat toch ook een betekenis heeft die daar ver bovenuit gaat.” (Theaterkrant, 2015)

 

“De muziek is prachtig. De jonge Hongaarse dirigent Peter Csuka dirigeert een piepklein ensemble met Lotte Beukman op cello, Peter van Os op accordeon, Michel Marang op klarinet en componiste Caroline Ansink op fluit. Haar muziek klinkt heel licht en melodieus, Frans georiënteerd en met af en toe een flinke Jiddische riedel er tussen in.” (Theaterkrant, 2015)