Rilke, Martin, Eber en Kattenburg

Op 4 mei is er in het kader van Theater na de Dam een speciale Foyeravond, waarin het werk van de dichter Rainer Maria Rilke centraal staat. Hij geldt als een van de grootste en meest invloedrijke dichters van zijn tijd.

PROGRAMMA

* Zes liederen van componist Petr Eben op gedichten van Rilke, gezongen door Maria Kowan.
* Selectie uit de Liederencyclus Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke van componist Frank Martin,  gebaseerd op een vertelling van  Rilke, gezongen door Eva Kroon, voorgedragen door David Lucieer en begeleid door Brian Fieldhouse.
* Palestijnse liederen van componist Dick Kattenburg, gezongen door Jeanneke van Buul.

De avond wordt gepresenteerd door Hein van Eekert.

Rainer Maria Rilke (1875–1926) werd geboren in Praag en studeerde kunst- en literatuurgeschiedenis en filosofie. Hij verkeerde in kringen van belangrijke kunstenaars en denkers, zoals Paula Modersohn-Becker, Lou Andreas – Salomé (met wie hij een verhouding had) en Sigmund Freud.
Als dichter maakte hij naam met de bundels Das Stundenbuch en Das Buch der Bilder en verwierf hij wereldfaam met de publicatie van zijn twee delen Neue Gedichte in 1907 en 1908.  Van zijn latere werk gelden de Duineser Elegien en Die Sonette an Orpheus als de belangrijkste.

Petr Eben (1929-2007) is één van de belangrijkste Tsjechische componisten van de afgelopen eeuw. Hij groeide op in Bohemen waar hij zowel de piano als het orgel leerde bespelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij naar concentratiekamp Buchenwald gedeporteerd. Eenmaal bevrijd, begon hij aan een studie piano en compositie aan de Muziekacademie in Praag. Naast componeren gaf hij ook regelmatig concerten van zijn eigen composities.  Petr Eben was  Honorary Fellow aan London’s Royal College of Organists.

Frank Martin (1890-1974) wordt beschouwd als de belangrijkste Zwitserse componist van de 20e eeuw. Hij studeerde twee jaar wis- en natuurkunde aan de universiteit van Genève, maar volgde tegelijkertijd lessen in piano en compositie bij Joseph Lauber. In 1926 richtte hij de Société de Musique de Chambre de Genève op en hij was onder meer artistiek leider van het Technicum Moderne de Musique, president van de Schweizer Musik-Union en professor in compositie aan de Staatliche Hochschule für Musik in Keulen. Frank Martins werk laat zich omschrijven als gematigd-modern. Atonaliteit wees hij resoluut af, maar verder had hij een open geest die gretig gebruik maakte van alle nieuwe ontwikkelingen die de 20e eeuwse muziek te bieden had. De twaalftoonstechniek van Arnold Schönberg wist hij in zijn stijl te incorporeren, zonder daarbij de tonaliteit los te laten.

Dick Kattenburg werd in Amsterdam geboren, maar verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar Naarden. Dick en zijn broer Tom kregen vanaf jonge leeftijd een gedegen muzikale opleiding. Tom werd concertpianist, Dick studeerde muziektheorie en viool in Antwerpen en Den Haag. Kort na zijn staatsexamen in 1941 werd Kattenburg wegens zijn joodse afkomst gedwongen onder te duiken. Zijn schuilplaats werd echter verraden en in de jaren die volgden zwierf Kattenburg langs een aantal andere adressen. Op 5 mei 1944 werd Kattenburg opgepakt. Kort daarna, op 19 mei 1944, werd hij naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij werd vermoord, amper vijfentwintig jaar oud. Gedurende zijn korte leven schreef Kattenburg een dertigtal composities voor diverse bezettingen. Een groot deel daarvan kwam tijdens de oorlog tot stand. Zijn serie Palestijnse liederen die zionistisch van karakter zijn en het Beloofde Land bezingen, gaf hij het opschrift Roemeense liederen mee, bedoeld om de manuscripten tijdens de onderduik onverdacht te houden en zo veilig te stellen.