Stadshart

Jongeren uit Rotterdam verdiepten zich onder leiding van theatermakers Pleun Peters en Jasper Vaillant in de geschiedenis van Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Stadshart.

14 mei 1940, het hart van Rotterdam wordt gebombardeerd. Een groot deel van de binnenstad wordt weggevaagd, zo ook de Rotterdamse Schouwburg. Uit het puin wordt niet lang daarna een noodschouwburg opgetrokken, waar in 1947 weer theater is te zien. Eromheen groeit het centrum uit tot een thuishaven voor mensen van over de hele wereld. Hoe is deze wederopbouw tot stand gekomen? En wat vertelt het ons over Rotterdam anno nu? Stadshart is een voorstelling over elkaar ontmoeten en samen bouwen aan de toekomst. Hoe willen wij dat ons stadshart er in de toekomst uit gaat zien?

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.