Stemmen van Verzet

Door de huidige maatregelen is de geplande eenmalige uitvoering op 3 mei van Requiem van Theresienstadt in de Beurs van Berlage helaas geannuleerd en verplaatst naar 2021. Ook de vertoning van de documentaire in Tuschinski op 4 mei is afgelast. 

Op zondagavond 3 mei 2020 verzorgt ‘Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet’ een uitvoering van het aangrijpende concert-drama Requiem van Theresienstadt: Verdi’s integrale Requiem, afgewisseld met o.a. filmbeelden en videofragmenten van interviews met overlevenden. Het vertelt het verhaal van kampgevangenen in het concentratiekamp Theresienstadt die in 1943/44 16 keer het Requiem van Verdi uitvoerden, als daad van verzet. De laatste keer was op 23 juni 1944 voor het Internationale Rode Kruis en hooggeplaatste nazi’s. Het Requiem van Theresienstadt vertelt het verhaal achter deze moedige daad.

De uitvoering vindt plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam in het kader van de nationale viering van 75 jaar vrijheid. De datum van de uitvoering op 3 mei onderstreept het thema ‘bevrijding/vrijheid’: op die dag in 1945 werd het kamp officieel aan het Rode Kruis overgedragen.

Het concert-drama is inmiddels uitverkochtKijk daarom naar de live-uitzending door de NOS op NPO2. Aanvang ca. 19.00 uur.

Uitvoerenden zijn: Murry Sidlin, dirigent en bedenker van het project Het Nationaal Jeugdorkest Het Nederlands Concertkoor De internationaal gevestigde zangers Mariangela Sicilia (sopraan), Caitlin Hulcup (mezzo-sopraan), Leonardo Capalbo (tenor) en Gianluca Buratto (bas).

Theater na de Dam

In het kader van Theater na de Dam zal ‘Stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet’ op 4 mei de documentairefilm Defiant Requiem (2013) vertonen. Deze film gaat over de totstandkoming van het concert-drama en toont overlevenden van het koor die hun verhaal vertellen over de uitvoering als daad van verzet. Q&A door Murry Sidlin.


Tickets voor de film kunnen worden gekocht bij Tuschinksi.