Toffe Jongens!

I.v.m. de maatregelen omtrent het coronavirus is deze voorstelling afgelast.

Toffe Jongens! is een documentair script met toneelscènes en filmbeelden over de ware gebeurtenissen in Heerenveen in de periode 1940 – 1945.

Ook in de gemeente Heerenveen waren er veel grote en kleinere helden. Mensen die met het geven van een onderduikadres, hun nek uitstaken, met groot gevaar voor hun eigen leven. Mensen die de koppen bij elkaar staken om in het geheim operaties uit te voeren; de zogenaamde verzetsgroep Heerenveen. Mensen, die onderduikers naar hun adressen brachten en daarbij ook zorgden dat er genoeg te eten was op de onderduikadressen.

Het publiek volgt het leven van een destijds bekend Joods ondernemersechtpaar, Bram en Johanna Tof, van Tof textielcentrale aan De Lindegracht 13 in Heerenveen.

We volgen ook een ander echtpaar die samen als spinnen in het web van verzet en onderduik fungeerden: Joop en Teun Overdiep van de Nieuwburen 56 in Heerenveen. Naast dit echtpaar waren er nog vele anderen die heldendaden hebben verricht, waaronder de overval op de Hel van Crackstate, de gevangenis in Heerenveen, om twee topmannen uit het Friese verzet te bevrijden, de moord op Sikke Wolters, een politieman met sterke sympathie voor de Duitsers en een kleine, grote man, Gerlof de Wolf, die samen met zijn bakkersknecht Hendrik Kooi op de laatste dag voor de bevrijding alle celdeuren van Crackstate opengooide en zodoende 60 mannelijke gevangen de vrijheid heeft gegeven.

Al deze gebeurtenissen vormen samen het stuk Toffe Jongens!