Verplicht Gelukkig

Over de voorstelling

Verplicht gelukkig, portret van een familie is de titel van het boek waarmee Saskia Goldschmidt in het voorjaar van 2011 debuteerde. Ze kreeg lovende recensies, o.a. van Elsbeth Etty in het NRC: ‘Een mooi gecomponeerd en sterk geschreven verhaal over een gekweld gezin, dat ondanks de specifieke context van alle tijden is,’ en van Aleid Truijens in de Volkskrant: ‘Schaamte, woede, bewondering en uiteindelijk liefde. Saskia Goldschmidt laveert soepel tussen al die glibberige emoties door en leert op de valreep haar vader kennen: ‘een verrot slechte vader, maar een inspirerend mens.’ (vier sterren)

 

De schrijfster heeft haar ruime theaterervaring gebruikt om met fragmenten uit Verplicht gelukkig, portret van een familie een grappige, ontroerende en indringende presentatie te maken. Over haar excentrieke vader, zijn blauwe hoofdband en zijn wonderlijk touwgedrocht, zijn talent als spraakmaker en zijn onvermogen tot werkelijk contact met zijn kinderen. Over de oude Jitzchak die vader werd, de azijndokter die als economisch vluchteling een bestaan in Amsterdam opbouwde, de koffiekoning die zo graag een Berlage was geworden en in het land van de zware lucht ten onder ging, ze komen allemaal aan bod. En niet te vergeten het meisje, dat droomde ooit de Anna Pavlova van de Lage Landen te worden en ondertussen in een kast in het ouderlijk huis zichzelf trainde in ‘het onderduiken’. Verplicht Gelukkig, de voorstelling is een reis langs een wereld van vroeger die nog altijd bestaat in de mensen van nu.

 

Speciaal ter gelegenheid van Theater na de Dam wordt de voorstelling opgeluisterd met Jiddische liederen, live gezongen door Lucette van den Berg, op gitaar begeleid door Reinout Vrijhoef.