Verzwegen en Vergeten: getuigenissen van een concertvleugel

I.v.m. de maatregelen omtrent het coronavirus is deze voorstelling afgelast.

Lecturefilmconcert door Yvo Verschoor met persoonlijke verhalen, verbonden door een vleugel en bijzondere plekken. Over de jarenlange zoektocht naar het werkelijke verhaal van een groot aantal psychiatrische patiënten en gehandicapten die slachtoffer werden van het nazi regime, en over hoe dat heeft kunnen gebeuren en vervolgens decennia in de DDR verzwegen bleef.

In deze voorstelling en de bijbehorende minitentoonstelling die grotendeels gebaseerd is op het werk van Rosemarie Pumb die ruim 25 jaar onderzoek deed naar het lot van vaak vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via een concertvleugel bij elkaar; onvoorstelbare verhalen over verschrikkelijke ideeën en acties die tijdens het nazi-regime plaatsvonden en die verteld moeten blijven worden. Aktion T4 verwijst naar afspraken die in de villa aan de Tiergartenstraße 4 in Berlijn (de plek waar nu de Philharmonie staat) zijn gemaakt over het zo efficiënt mogelijk uitroeien van mensen met een handicap en/of erfelijke ziekte, en kostte het leven aan waarschijnlijk 300.000 patiënten door heel nazi-Duitsland.

Daaronder een groot aantal mensen uit het III. Städtische Irrenanstalt Berlin-Buch, destijds het grootste en modernste psychiatrische ziekenhuiscomplex van Europa. Daar in het eerste grote gebouw stond de concertvleugel tussen 1923 en 2011 in de grote Festsaal. Wat heeft die daar ‘gezien’, en wat is daar gebeurd en waarom eigenlijk? Waar kwamen de ideeën van de nazi’s over ‘Vernichtung lebensunwerten Lebens’ en ‘Ballastexistenz’ vandaan en waar leidde dat uiteindelijk toe? Hoe heeft het kunnen gebeuren en hoe gaan wij nu om met dit soort vragen en onderwerpen? Uitsluiting, intolerantie, antisemitisme, discriminatie en racisme zijn (helaas) nog steeds actuele onderwerpen. Yvo Verschoor maakte er een voorstelling over waarin de vleugel en Rosemarie hun stem laten horen.