Villa Europa

Op 22 februari 1942 pleegde Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. De meest gelezen, meest vertaalde en één van de meest productieve schrijvers van zijn tijd, had kort voor zijn dood zijn herinneringen opgetekend aan een wereld die op het punt stond te verdwijnen. Deze postuum verschenen autobiografie (De wereld van gisteren – herinneringen van een Europeaan) biedt een indrukwekkend beeld van het oude Europa waarmee Zweig zich als (geassimileerde) jood, geëngageerd schrijver en humanist sterk verbonden voelde en vormt daarmee de basis van de voorstelling ‘Villa Europa’.

 

De pers over Villa Europa

De Groene Amsterdammer: Ik hield mijn adem in en genoot

 

Trouw: Je moet van doortastende huize komen om een stuk over het idealistische, opgejaagde en gepijnigde leven van Zweig te schrijven en dat ook nog eens te spelen. Jeroen de Man, Vincent Rietveld en Mara van Vlijmen slagen daar met hun voorstelling wonderwel en glorieus in.

 

Parool: De Warme Winkel heeft een recalcitrante uitstraling en de groteske en geëxalteerde speelstijl staat in scherp contrast met de elegante verfijning die Zweig kenmerkt. … Het is die dubbelzinnigheid, doordacht omgezet in beeld en spel, die Villa Europa tot zo’n gave voorstelling maakt.

 

Volkskrant: Een originele enscenering van een brute clash tussen Zweigs verfijnde kunst en de typerende tegendraadse stijl van de groep.