Voorbij het strijklicht

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2017 lezen acteurs van Toneelgroep Maastricht in het kader van Theater na de Dam om 21.00 uur de nieuwe toneeltekst Voorbij het strijklicht van Rebekka de Wit. De lezing vindt plaats direct na de herdenking op het Herdenkingsplein in Maastricht plaatsvinden in de aula van de Academie Beeldende Kunsten. De regie is in handen van het jonge TgM-talent Stijn Vervoort.

Rebekka de Wit brengt met haar gelaagde, poëtische tekst een nieuw, zoekend perspectief op herdenken. Hoe kunnen we de doden eren als het er te veel zijn? En welke rol kan de kunst hierbij spelen? Haar tekst wordt gelezen in combinatie met delen uit Het Onderzoek van Peter Weiss, de gedramatiseerde weergave van de Auschwitzprocessen. Dit stuk werd in de jaren ’60 elk jaar op 4 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam voorgedragen door de acteurs van het Publiekstheater.

Artistiek leider Michel Sluysmans: “De Dodenherdenking is een belangrijk moment in het jaar. Een moment van collectief zwijgen en stilstaan bij de oorlogsslachtoffers van toen en nu. Toneelgroep Maastricht hecht er waarde aan dat de verhalen van toen verteld blijven worden en dat er nieuwe verhalen bijkomen.”

De tekst wordt in het kader van Theater na de Dam gelijktijdig aan het publiek gepresenteerd door Toneelgroep Amsterdam, Theater Utrecht, Toneelgroep Maastricht, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater i.s.m. Firma MES, makers verbonden aan Theater Rotterdam waaronder van Wunderbaum, Veenfabriek en Tryater (in het Fries).