Nacht Na de Dam

Al jaren worden, na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, onder de vlag van Theater Na de Dam door het hele land voorstellingen georganiseerd, waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Daarna om 23:00 uur zendt de NOS Nacht Na de Dam uit op NPO2, een traditie sinds 2015 van theater op televisie, een coproductie van Theater Na de Dam en de NOS. Dit jaar wordt Nacht na de Dam voor het eerst uitgezonden vanuit Wageningen, getiteld Vuur van de Vrijheid. De regie is in handen van Nina Spijkers.

Vuur van de Vrijheid 2022
Met een theaterprogramma en het ontsteken van het vuur van de vrijheid wordt de overgang gemaakt van 4 mei naar 5 mei, van herdenken naar vieren. Winfried Baijens presenteert vanuit Hotel de Wereld en op het 5 Mei Plein in Wageningen een programma dat is gemaakt door de NOS, Theater na de Dam en Wageningen45 – Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945.

Onder anderen Jamai, Paul van Vliet, het cabaretduo Yentl & De Boer, Karsu, Meau en Jungle by Night sluiten met muziek en soms speciaal geschreven teksten aan op het thema oorlog en herdenken. Acteurs dragen fragmenten voor uit de ‘dagboekbrieven’ die de geliefden Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier elkaar tijdens de oorlog schreven.

Er wordt vooruitgeblikt op wat er allemaal staat te gebeuren op Bevrijdingsdag. De uitzending eindigt met het ontsteken van het Vrijheidsvuur en het vertrek van de estafettelopers die het vuur verspreiden over de provincies. Dat vormt ook het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals.

Sinds 2015 maakten Theater Na de Dam met NOS jaarlijks een live tv-uitzending op NPO2 vanuit ITA, Amsterdam. De uitzending Vuur van de Vrijheid vanuit Wageningen op NPO1 is daarop een vervolg. Lees hier de column van Inger Stam, de producent van onder andere Vuur van de Vrijheid en Nacht na de Dam.


Eerder
2021: Klik hier op de uitzending van 2021 te bekijken, geregisseerd door Ivo van Hove en uitgezonden vanuit ITA.
2020: Of bekijk die van 2020, ook geregisseerd door Ivo.