Permanent in verzet

Posted by

Oorlog in De Weere – je hoort er misschien niet vaak over, alsof er niets is gebeurd. Maar juist in die stille plekken vonden onderduikers een veilige schuilplaats. In De Weere bood vrijwel iedereen onderdak aan onderduikers, en hoewel men het van elkaar wist, werd er gezwegen.

Zo ook bij de familie Langedijk. Stichting Uit de Klei ging in gesprek met mevrouw Langedijk-Laan, die zeven jaar oud was toen de oorlog begon. Haar vader was kapper en molenaar, maar volgens elf jongeren uit de gemeente Opmeer vooral een held. De jongeren spraken met haar om herinneringen op te halen: het verschil tussen wonen in een dorp en een stad, de vele mensen die om eten kwamen vragen, de Joodse man die in het donker werd geknipt, terwijl overdag Duitse soldaten werden geschoren.

Elf jonge acteurs brengen haar verhalen tot leven in een muzikale voorstelling, onder leiding van Puck de Weerd en Jeroen Wals. De voorstelling vindt plaats in een voormalig bankgebouw in De Weere, dat in de oorlog diende als commandocentrum van het verzet.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.