Bevrijding zonder afscheid

Posted by

Jongeren uit Dordrecht verdiepten zich onder leiding van theatermaker Yara van Engelen in de geschiedenis van Dordrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Bevrijding zonder afscheid.

Betsy en Hans groeien samen op, maar door de oorlog scheidt hun wegen. Ze kunnen niet eens afscheid van elkaar nemen. Hoe vier je vrijheid als je zoveel dierbaren bent verloren? Een voorstelling met toneel, dans en poëzie.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Dordtse onderduikers krijgen een gezicht

Posted by

Onderwater Producties maakt de voorstelling Jules & Corine, over een onderbelicht hoofdstuk in de Dordtse geschiedenis; de Jodenvervolging. Twee Joodse onderduikers, Jules en Corine, krijgen een gezicht.

Aanleiding is het recent verschenen boek ‘We zijn vertrokken’ van de Dordtse historicus Kees Weltevrede. Kees is de vader van de theatermaakster Afke Weltevrede.

In deze intieme voorstelling wordt een brug geslagen tussen het heden en het verleden.

Speciaal voor 4 mei wordt een proeve van Jules & Corine getoond in de Dordtse schouwburg Kunstmin.

Onderwater Producties maakt al 6 jaar voorstellingen in het kader van de 4 mei herdenking en Theater na de Dam.

Reizen met eieren

Posted by

‘Reizen met eieren’ gaat over de bezetting, de Jodenvervolging, over lafheid en moed en vooral over de vraag waarom volwassenen altijd maar willen dat kinderen over de oorlog van lang geleden horen én nadenken.

In 1999 schreef Heleen Volman ‘Reizen met eieren’. Gebaseerd op gesprekken met kinderen over de oorlog. Zij staan niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven. Vanwege het vernieuwende karakter van het toneelstuk ontving Volman in 1999 de E. du Perronprijs.

Toneeltekst in Dordtse context

De tekst is geactualiseerd door de jonge talentvolle (toneel)schrijver Levi Olthof, geboren en getogen in Dordrecht. Hij plaatste het stuk een Dordtse context. De regie is in handen van Anouk Beugels, artistiek leider van stichting NANOEK. Componiste en performer Charlotte Dommershausen zet de 305 zinnen op muziek.

Daar deden ze roomboter in

Posted by

Jongeren uit Dordrecht verdiepten zich onder leiding van theatermaker Marcos Valster in de geschiedenis van Dordrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling “Daar deden ze roomboter in”.

Een voorstelling over het belang van herdenken. Wat nemen we mee uit oorlogstijd? Welk gevoel, welke herinneringen of welke gewoontes? En hoe kunnen we vanuit deze gebeurtenissen naar het nu kijken?

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

De Jodenverraadsters

Posted by

De Jodenverraadsters is het waargebeurde verhaal van twee Joodse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. De een verraadt in dienst van de Duitsers honderden van haar eigen volk. De ander begint een verhouding met een NSB’er om haar familie te redden.

Wat beweegt iemand tot verraad? Waartoe ben je bereid om te redden wat je dierbaar is? En kun je daarin ook te ver gaan? Of liggen dingen anders als het oorlog is?

Een voorstelling over verraad, relaties en de verstrekkende gevolgen van de keuzes die worden gemaakt.

Nog steeds

Posted by

Jongeren uit Dordrecht verdiepten zich onder leiding van theatermaker Themba Schmitz in de geschiedenis van Dordrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de theaterregistratie Nog steeds.

Het vroeger en het nu, samen of in isolatie, onderdrukt of vrijwillig onvrij? 75 jaar vrijheid is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Laat je meenemen in een filmische theaterregistratie, gemaakt op basis van echte Dordtse oorlogsverhalen, verteld door twaalf jongeren die speciaal voor dit project online zijn samengekomen.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Bekijk hier de korte film vanaf 4 mei.

Toen het oorlog werd

Posted by

Jongeren uit Dordrecht verdiepten zich onder leiding van theatermaker Themba Schmitz in de geschiedenis van Dordrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Toen het oorlog werd.

Samen met het publiek zoemen we in op de stad, een maquette van karton. Van de aanval op ons eiland tot het schuilen in de trapkast. Deze energieke, beeldende voorstelling vol dans en muziek neemt je mee terug in de tijd.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Let op, er is geen deurverkoop.

Vier zonen, één stad

Posted by

Jongeren uit Dordrecht verdiepten zich onder leiding van
theatermaker Wendy van Delzen in de geschiedenis van hun
stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met
ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze
gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met
ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Vier zonen, één
stad.

Twaalf kinderen van ToBe Jeugdtheaterschool nemen je mee in
de Dordtse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. De verhalen
zijn onderdeel van het theatraal concert Vier zonen, één stad
waarin de vier zonen van Dordrecht en hun strijd voor vrijheid
van denken, leven en creëren centraal staan. Schrijver Cees
Buddingh, beeldend kunstenaar Otto Dicke, verzetsstrijder Aart
Alblas, componist Kors Monster. Honderd jaar geleden werden
deze markante persoonlijkheden geboren.
Vier zonen, één stad verbindt hun overtuigingen met onze tijd.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen
gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen. Van Sittard tot Groningen
en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen
van toen in het nu.

Speelt ook op zaterdag 5 mei 2018 om 20u.

Wie weg is wordt gezien

Posted by

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er hele families uit Dordrecht verdwenen. Wie waren zij en wat zijn de verhalen achter deze verdwijningen? Hoe was het om steeds op de vlucht te zijn of juist mensen om je heen te zien verdwijnen? Met de voorstelling Wie weg is wordt gezien geven we de verdwenen families een gezicht en zorgen we dat ze niet vergeten worden.

Wie weg is wordt gezien is een voorstelling gespeeld door jongeren van de jeugdtheaterschool Dordrecht. Door middel van interviews en onderzoek hebben zij verhalen verzameld over verdwenen families en leven in Dordrecht tijdens de tweede wereldoorlog. Deze verhalen vormen de basis van de voorstelling.

Met dank aan: Centraal Comité Oranjedag Dordrecht. Deze voorstelling speelt ook op 5 mei om 16:00

Hier was het

Posted by
Voor het maken van deze voorstelling spraken de spelers met ouderen die de oorlog meemaakten. Ze ontdekten fascinerende verhalen. Tijdens de wandeling in de wijk bij Schouwburg Kunstmin laten de jongeren de geschiedenis herleven, om op die manier de oorlog te herdenken en de vrijheid te vieren.

 

Wat we wisten, wat we weten, wat we nooit zullen weten

Posted by

Dordrecht kent talloze verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Velen daarvan zijn nog nooit verteld. Voor deze voorstelling gingen twaalf Dordtse jongeren op zoek naar deze lokale verhalen, groot en klein. In de voorstelling brengen ze deze verhalen en de Dordtenaren van toen tot leven.

 

Met dank aan Museum 1940-1945 Dordrecht, redactie van het Algemeen Dagblad en al onze verhalenvertellers.