De glimlach van boy

Posted by

Waalsdorpervlakte op 6 november, Boy is dan 22 jaar oud na een moedig en onstuimig leven waarin hij zowel veel privileges als racisme en nazisme meemaakte. De monoloog geschreven en geregisseerd door Paulette Smit, maakte deel uit van het 5 luik VERGETEN HELDEN in 2021, als online voorstelling tijdens Corona bij Theater na de Dam in De Balie. Boys monoloog is voor de herdenking van zijn vroege dood 80 jaar geleden, hernomen en vertaald naar het Papiamento. Op Aruba in oktober en november veelvuldig gespeeld voor scholen en herdenkingen, ook in Nederland, tweetalig uitgevoerd.

80 jaar vrijheid & mijn familie

Posted by

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar moeten we samen moeite voor doen. Dat hiervoor acceptatie van de ander, ook als deze anders is dan wij, een belangrijke voorwaarde is benadrukken we in de voorstelling ’80 jaar Vrijheid en onze familie’.

Briza vertelt haar eigen familie verhalen: van een Marokkaanse oom die vocht in het Franse leger, van een oma die joods was en met haar familie werd gedeporteerd, van een Roma-tante, van een moeder die in een Jappenkamp zat, van een vader/violist die moest onderduiken vanwege zijn NEE tegen de Kulturkammer, en van de verzetsstrijders Ru Paré, George Maduro (Madurodam) en Anton de Kom. Dit afgewisseld met bijpassende muziek en liedjes van o.a. Willy Derby en Lou Bandy, ondersteund door video-animatie.

Zeer

Posted by

Muzikale en scherpe blik in cabaret na oorlog en bezetting met medewerking van cabaretiers en zangers Rob van de Meeberg, Erik Brey, Jenny Arean, Gerrie van der Klei en Wilma Bakker.

Met cabaret, teksten en liedjes die gemaakt zijn na de oorlogsjaren – 1940-1945. Cabaret en kleinkunst kijken terug op de oorlogsjaren en hoe de oorlog werd verwerkt in dit speciale muzikale programma.

De Koninklijke Wachtkamer in het Centraal Station te Amsterdam opent dit jaar wederom haar deuren van de Koninklijke poort via de ingang op het Stationsplein op 2 en 3 mei en tijdens de herdenking in het kader van Theater na de Dam op 4 mei en tijdens de viering van bevrijdingsdag op 5 mei.

Zing en wees gelukkig

Posted by

Zing en Wees Gelukkig is een intieme en muzikale voorstelling met een vrouwelijke cast over de verzetsvrouw Diet Kloos. In deze tijden van (dreigende) oorlog stellen we ons de vraag: durven we ons te verzetten als het nodig is en tegen welke prijs? Hoe solidair zijn we met elkaar in tijden van rampspoed?
Aan de hand van het levensverhaal van de Dordtse verzetsheld Diet Kloos vertelt de voorstelling over de moed om je leven op het spel te zetten voor een groter belang.
Spel: Dieke de Vries. Cello: Nina Hitz.

Fout bloed

Posted by

“Je oma werkte in het Scholtenhuis.” De vader van Marijke zegt het plompverloren, een paar jaar geleden. Oma? Met haar bloemetjesjurk en knotje? Wat deed zij in het Scholtenhuis in Groningen, de plek waar in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders werden gemarteld?

Is het waar, of een verzinsel? En wat betekent het antwoord voor Marijke én de toekomst van haar dochtertje? In Fout Bloed – een podcast voor Dagblad van het Noorden – doet Marijke onderzoek. De serie gaat niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over intergenerationeel trauma.

Een vreemde dag

Posted by

April 1945. Overijssel werd bevrijd. Canadese tanks reden door de straten, en mensen stonden met vlaggetjes langs de kant van de weg. Overal werd feest gevierd, maar is dat het enige verhaal wat we over de dag van de bevrijding kunnen vertellen?

Theatergroep de Jonge Honden duikt met vijftien jonge acteurs van Deltion College Zwolle en componist en celliste Fleur Dikken in de verhalen van jonge ooggetuigen van de dag waarop Overijssel bevrijd werd. Zo is er het verhaal Marie: haar vader zat bij de NSB, zij werd verliefd op een Duitse soldaat, en dus staat er op de dag van de bevrijding een woedende menigte voor haar huis van mensen op zoek naar vergelding. Joske worstelt zich ondertussen door de feestvierende menigte op zoek naar haar broer Paul die al een paar dagen vermist is. En David, die anderhalf jaar ondergedoken heeft gezeten en dus eindelijk vrij is, zit urenlang doodstil op een bankje: hij weet niet wat hij anders zou moeten doen.

Door verder te kijken dan wapperende vlaggen en uitzinnige blijdschap schetst Theatergroep De Jonge Honden een beeld van die ene dag in april die voor sommigen een groot feest was, maar voor anderen akelig en vervreemdend, of, op zijn minst: bitterzoet.

Toen en nu

Posted by

In het kader van Theater na de Dam brengt actrice Kathenka Woudenberg een theatraal eerbetoon aan Maartje Luccioni. Herinneringen en verhalen van deze bijzondere dichteres en schrijfster worden tot leven gewekt.

In de bundel “Toen en Nu” vervlecht Luccioni haar herinneringen als meisje van vijf in de Tweede Wereldoorlog met oorspronkelijke observaties over menselijk verlangen en verzet.

Luccioni (1935), bekend om haar scherpe blik op vrouwenemancipatie, hartstocht en de spelregels van de liefde, trok zich na 1990 uit de openbaarheid terug. Maar haar stem bleef klinken in intieme kring. Nu, jaren later, klinken haar woorden opnieuw, in de vertolking van Kathenka Woudenberg. Voorgelezen en omlijst.

Muziek in tijden van oorlog

Posted by

Het Vondelpark Openluchttheater presenteert na de dodenherdenking een bijzonder en intiem theaterconcert met muziek en poëzie samengesteld door stadsdichter Ellen Deckwitz, verteller Francis Broekhuijsen en componist Julian Schneemann.

Ellen en Francis nemen je deze avond mee op een muzikale en poëtische reis met Muziek in Tijden van Oorlog. De verschrikkingen van oorlog zijn door verschillende schrijvers en componisten omgezet in troostende muziek, poëzie en proza, waarin het verlangen naar vrede en samenhorigheid doorklinkt. De muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door het Caravan Ensemble onder leiding van Julian, met muziek en liederen uit het Midden-Oosten, Europa en ver daar buiten.

Een uurtje gelukkig te zijn

Posted by

Acht jazzmuzikanten en een zanger/verteller laten de heerlijke muziek uit de jaren ’30 en ’40 van (Joodse) artiesten opnieuw klinken. Met evergreens van Bob Scholte, Johnny & Jones en Max Tak tot aan We zien elkaar weer (We’ll meet again) van Jetje van Radio Oranje. 

Wat betekende deze muziek destijds in het leven van de gewone man en vrouw? Hoe zing je over onschuldige zonnetjes terwijl je leven als Joodse artiest op het spel staat? Waar vinden wijzelf moed en hoop in onze zorgelijke tijd, met opnieuw oorlog in Europa, opkomend extreem rechts en een wankel klimaat? 

Een uurtje gelukkig te zijn is een muziektheatervoorstelling over Nederlandse amusementsmuziek uit de dertiger en veertiger jaren van Joodse en Nederlandse artiesten als Bob Scholte, Louis Davids, Leo Fuld en Jetje van Oranje (Jetty Paerl, lid van het verzet, zong vanuit Londen op Radio Oranje). Denk aan ‘Breng eens een zonnetje’, ‘Wie is Loesje?’, ‘Naar de Bollen’, ‘Het Jodenkind’ en de ‘Westerbork-serenade’. 

De muziek wordt verbonden met waargebeurde verhalen. Veel van de artiesten die in ons verhaal voorkomen hebben in Tuschinski furore gemaakt. Hun levensverhaal en dat van de oprichter, Abraham Tuschinski, wordt verteld in de voorstelling, zoals bijvoorbeeld Max Tak, dirigent van Tuschinski’s bioscooporkest. Zijn muziek zal na meer dan 90 jaar opnieuw klinken in dit unieke en nog altijd populaire theater.

Een uurtje gelukkig te zijn neemt het publiek mee naar een tijd waarin angst regeerde en niets zeker was. De muziek bracht vreugde in de duisternis en was – is – een monument van hoop en verbroedering, want muziek verbindt.
Ken Besuijen zingt en vertelt indringende verhalen met ruimte voor de broodnodige humor. Ken is een unieke theaterpersoonlijkheid die zich al jaren bezighoudt met kleinkunst vanaf de jaren dertig, hij heeft een grote en jeugdige aanhang. Het swingende Bob Scholte orkest en Ken Besuijen weten met aanstekelijk enthousiasme en authenticiteit het publiek daadwerkelijk te raken.

Speelt op meer data, kijk hier voor meer informatie.

Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek

Posted by

Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek is het refrein van ‘Wintertenen, luizen en eczeem, de typhus en de kanker en de griep’ van Ischa Meijer, Olga’s lievelingslied. Het werd de titel van dit programma van Olga Zuiderhoek over muziek uit haar 20e eeuw. Ze wilde Gerard Bouwhuis voor de muziek, waar het om draait: Bartók, Antheil, Andriessen, Breuker, Gershwin, Johnny & Jones en natuurlijk Stravinsky. Ze laten de doden meespelen: Gerard speelt met Breuker, Olga zingt met Ischa.

Totaaltheater op 5 vierkante meter: tekst, muziek en beeld, vaak grappig, soms woestmakend droevig, maar hoe dan ook: er klinkt muziek! Gerard speelt en Olga vertelt waarom: “De 20e eeuw telt twee wereldoorlogen, ik heb ze beide misgelopen, hoeveel mazzel kan je hebben.”

Op verzoek van de spelers vermelden we dat het geen voorstelling is voor kinderen.