Acht jazzmuzikanten en een zanger/verteller laten de heerlijke muziek uit de jaren ’30 en ’40 van (Joodse) artiesten opnieuw klinken. Met evergreens van Bob Scholte, Johnny & Jones en Max Tak tot aan We zien elkaar weer (We’ll meet again) van Jetje van Radio Oranje.
Wat betekende deze muziek destijds in het leven van de gewone man en vrouw? Hoe zing je over onschuldige zonnetjes terwijl je leven als Joodse artiest op het spel staat? Waar vinden wijzelf moed en hoop in onze zorgelijke tijd, met opnieuw oorlog in Europa, opkomend extreem rechts en een wankel klimaat?
Een uurtje gelukkig te zijn is een muziektheatervoorstelling over Nederlandse amusementsmuziek uit de dertiger en veertiger jaren van Joodse en Nederlandse artiesten als Bob Scholte, Louis Davids, Leo Fuld en Jetje van Oranje (Jetty Paerl, lid van het verzet, zong vanuit Londen op Radio Oranje). Denk aan ‘Breng eens een zonnetje’, ‘Wie is Loesje?’, ‘Naar de Bollen’, ‘Het Jodenkind’ en de ‘Westerbork-serenade’.
De muziek wordt verbonden met waargebeurde verhalen. Veel van de artiesten die in ons verhaal voorkomen hebben in Tuschinski furore gemaakt. Hun levensverhaal en dat van de oprichter, Abraham Tuschinski, wordt verteld in de voorstelling, zoals bijvoorbeeld Max Tak, dirigent van Tuschinski’s bioscooporkest. Zijn muziek zal na meer dan 90 jaar opnieuw klinken in dit unieke en nog altijd populaire theater.
Een uurtje gelukkig te zijn neemt het publiek mee naar een tijd waarin angst regeerde en niets zeker was. De muziek bracht vreugde in de duisternis en was – is – een monument van hoop en verbroedering, want muziek verbindt.
Ken Besuijen zingt en vertelt indringende verhalen met ruimte voor de broodnodige humor. Ken is een unieke theaterpersoonlijkheid die zich al jaren bezighoudt met kleinkunst vanaf de jaren dertig, hij heeft een grote en jeugdige aanhang. Het swingende Bob Scholte orkest en Ken Besuijen weten met aanstekelijk enthousiasme en authenticiteit het publiek daadwerkelijk te raken.
Speelt op meer data, kijk hier voor meer informatie.