Blauwdruk schetst

Posted by

“Wij vragen excuus voor deze uitweiding en voor andere die misschien nog zullen volgen. Maar om het drama dat wij trachten te reconstrueren in zijn volle verschrikking te kunnen begrijpen, dient men zich enigszins vertrouwd te maken met de mensen die erin optraden.”
Giacomo Debenedetti

Op 16 oktober 1943 vond de eerste razzia van Rome plaats, waarbij 1023 Joodse mensen werden afgevoerd. Een groot deel van hen werd een aantal dagen later bij aankomst in Auschwitz onmiddellijk vermoord. In aanloop naar de razzia werd de Joodse gemeenschap door de Duitsers niet alleen geïntimideerd en uitgesloten van het alledaagse leven, maar ook op pijnlijke wijze voorgelogen.
De Italiaanse schrijver Giacomo Debenedetti ontkwam ternauwernood aan deze razzia. In zijn 16 oktober 1943 doet hij, op basis van gesprekken met ooggetuigen, verslag van wat er toen gebeurd is. In amper 40 pagina’s laat Debenedetti de grote oorlogsgeschiedenis samenkomen met de kleinmenselijke tragedies van die nacht.

In Blauwdruk schetst: 16 oktober 1943 neemt Bram Walter deze gebeurtenis als uitgangspunt voor een nieuwe theatertekst. Zoekend naar de juiste woorden voor zoveel leed, vraagt hij zich af wie hij is om deze woorden dan wel of niet te vinden. Tussen heden en verleden, herdenken en spelen, Rome en Alkmaar neemt hij het publiek mee in een work in progress.

Blauwdruk schetst
Onder de noemer Blauwdruk schetst doen de leden van het collectief theatraal onderzoek naar wat hen bezighoudt buiten hun repertoirebewerkingen om. Van Theater na de Dam tot boekbewerkingen, van kleine études tot grote onderzoeken, het collectief daagt zichzelf uit met nieuwe insipiratiebronnen en andere werkwijzen. In Blauwdruk schetst wordt het publiek meegenomen in deze zoektocht naar andere stukken en stijlen.

Brieven voor thuis

Posted by

‘We aten vanmiddag aardappels met schil. Ze zijn niet best hoor, maar we moeten het er mee doen. Ik wou dat ik maar eens wist hoe het op Moordrecht en Gouderak ging. Ik schrijf zo maar wat ik denk.’

Hoe overleefd Leendert dit en komt hij ooit weer thuis. Een waardevol, spannend verhaal met misschien een open einde, maar pakkend van begin tot einde.

Struikelstenen

Posted by

Struikelstenen speelt alleen in theaters.

Binnen de Poorten 10943-1945

Posted by

Binnen de poorten vertelt het verhaal van Jules Schelvis die met zijn familie vanuit Amsterdam via Westerbork gedeporteerd wordt naar vernietigingskamp Sobibor.
Daar aangekomen wordt Jules uitgekozen om te werken in een ander kamp. Zijn vrouw en andere familieleden worden direct na aankomst vermoord.
Jules overleeft tal van kampen voor hij in 1945 wordt bevrijd.

Pas in de jaren 80 verwerkt hij zijn ervaringen in het boek Binnen de Poorten.
Dit boek vormt de basis voor een grote theaterproductie in 1995 t.g.v. 50 jaar bevrijding.
50 spelers en muzikanten verbeelden zijn haast niet te verbeelden verhaal.
Eric Borrias is als verteller aan deze productie verbonden.

De wens leeft om dit verhaal ook in Westerbork te vertellen. 
Financieel en logistiek niet haalbaar met zo’n grote productie.

Een aantal jaren later wordt het initiatief genomen om het stuk te bewerken tot een solovoorstelling voor Eric Borrias.
De voorstelling gaat in 2000 in première in Herinneringcentrum Kamp Westerbork en fragmenten worden door de NOS uitgezonden.
In 2007 wordt Eric Borrias voor zijn spel onderscheiden met de Rachel Borzykowski-penning van Stichting Sobibor.

In 2016 overlijdt Jules Schelvis. Ter nagedachtenis wordt de voorstelling nog éenmaal gespeeld.

In 2025 een éenmalige herneming ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding en als waarschuwing voor het groeiend populisme.

Project parallel truths

Posted by

Project Parallel Truths is een intens emotionele en audiovisuele ervaring waarin gebruik gemaakt wordt van speciaal geselecteerde en bewerkte beelden uit de NSDAP-Propagandafilm ‘Triumph des Willens’ (uit 1935, van Leni Riefenstahl) met muziek van Sjostakovitsj en Korngold. 

Beide componisten schreven een strijkkwartet waarin zij hun leed van de Tweede Wereldoorlog verwerkten (Korngold: Strijkkwartet no.3 in D groot, Opus 35 en Sjostakovitsj: Strijkkwartet no.8 in C klein, Opus 110). De muziek is op deze manier in feite een aanklacht tegen de beelden die Riefenstahl neerzet en symboliseert de kennis van nu. De muziek wordt gespeeld door het beroemde Alma Quartet. De musici zijn allen lid van het Koninklijk Concertgebouworkest. 

Voorafgaand aan het concert Project Parallel Truths wordt een korte introductie-documentaire getoond waarin cineaste Jessica Gorter het gevaar van propaganda toelicht en violist/componist Kilian van Rooij de diverse muziekthema’s van de composities.

Project Parallel Truths vestigt de aandacht op het thema propaganda en de gevaren van valse of eenzijdige informatie. Het doel is om te laten zien, horen en voelen hoe essentieel het is om informatie, verhalen en nieuws vanuit alle perspectieven te belichten. In een tijd waarin iedereen via sociale media toegang heeft tot een constante informatiestroom en polarisatie steeds extremere vormen aanneemt, is dit relevanter dan ooit.

Fout bloed

Posted by

“Je oma werkte in het Scholtenhuis.” De vader van Marijke zegt het plompverloren, een paar jaar geleden. Oma? Met haar bloemetjesjurk en knotje? Wat deed zij in het Scholtenhuis in Groningen, de plek waar in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders werden gemarteld?

Is het waar, of een verzinsel? En wat betekent het antwoord voor Marijke én de toekomst van haar dochtertje? In Fout Bloed – een podcast voor Dagblad van het Noorden – doet Marijke onderzoek. De serie gaat niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over intergenerationeel trauma.

Toen en nu

Posted by

In het kader van Theater na de Dam brengt actrice Kathenka Woudenberg een theatraal eerbetoon aan Maartje Luccioni. Herinneringen en verhalen van deze bijzondere dichteres en schrijfster worden tot leven gewekt.

In de bundel “Toen en Nu” vervlecht Luccioni haar herinneringen als meisje van vijf in de Tweede Wereldoorlog met oorspronkelijke observaties over menselijk verlangen en verzet.

Luccioni (1935), bekend om haar scherpe blik op vrouwenemancipatie, hartstocht en de spelregels van de liefde, trok zich na 1990 uit de openbaarheid terug. Maar haar stem bleef klinken in intieme kring. Nu, jaren later, klinken haar woorden opnieuw, in de vertolking van Kathenka Woudenberg. Voorgelezen en omlijst.

Muziek in tijden van oorlog

Posted by

Het Vondelpark Openluchttheater presenteert na de dodenherdenking een bijzonder en intiem theaterconcert met muziek en poëzie samengesteld door stadsdichter Ellen Deckwitz, verteller Francis Broekhuijsen en componist Julian Schneemann.

Ellen en Francis nemen je deze avond mee op een muzikale en poëtische reis met Muziek in Tijden van Oorlog. De verschrikkingen van oorlog zijn door verschillende schrijvers en componisten omgezet in troostende muziek, poëzie en proza, waarin het verlangen naar vrede en samenhorigheid doorklinkt. De muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door het Caravan Ensemble onder leiding van Julian, met muziek en liederen uit het Midden-Oosten, Europa en ver daar buiten.