foto: Orpheus

Theater Orpheus - Jori Hermsen Aan de Vooravond

Theater Orpheus, Apeldoorn

Uitgesteld

I.v.m. de maatregelen omtrent het coronavirus is deze voorstelling uitgesteld. De voorstelling gaat in première op 13 april 2021.

Een autobiografisch toneelstuk van Eli Asser (Amsterdam, 1922 – 2019) over de patiënten en verzorgers van de joods psychiatrische inrichting ‘Het Apeldoornsche Bosch’ aan de vooravond van de deportatie naar Auschwitz. Een theaterstuk over zijn meest dramatische oorlogservaring, ruim een halve eeuw geleden.

Elias (Eli) Asser (Amsterdam 1922 – 2019) was scenarioschrijver en tekstdichter. Hij werkte veel samen met Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Publieke bekendheid verwierf hij o.a. met MiMoZa, ‘t Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker. Zijn laatste actieve jaren, na zijn hartinfarct, legde Asser zich toe op werk, waarbij zijn Joodse achtergrond een belangrijke rol speelde. Toen schreef hij ook Aan de vooravond.

Aan de vooravond van het leeghalen van de joodse psychiatrische inrichting door de nazi’s, wikken de verplegers of ze zullen vluchten, of meegaan met de patiënten naar Auschwitz. Komedieschrijver Eli Asser was een van de verplegers. Samen met zijn vriendin, Eefje Croiset, vluchtte hij op 21 januari 1943 uit de inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Het echtpaar Asser overleefde de oorlog, alle patiënten werden vergast.

Aan de vooravond opnieuw op de planken
Dit toneelstuk, over een van de meest aangrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van Apeldoorn, nog nooit in Apeldoorn opgevoerd. In 2020, 75 jaar na de bevrijding is het de hoogste tijd daar verandering in aan te brengen. Het verhaal moet, ook of misschien wel juist in deze tijd, nog steeds verteld. Bovendien worden we niet allemaal voor ingewikkelde keuzes gesteld in ons leven… of het nu gaat om leven of dood, of de toekomst van onze (klein)kinderen. Schouwburg Orpheus en Jori Hermsen Producties hebben de handen ineen geslagen om deze productie in 2020 te brengen.

Regisseur: Jori Hermsen

Cast: Het toneelstuk kent 5 rollen: Aaron, twee leerling-verplegers, een kinderleidster en een schoonmaakster. Regisseur Jori Hermsen heeft inmiddels een aantal fantastische acteurs en actrices voor dit stuk gecast. Zo gaat Bas Keijzer de rol van Aaron, de patiënt die verblijft in het Apeldoornsche Bosch, vertolken. Lester van Olffen zal de rol van Matthieu, leerling krankzinnigenverpleger, op zich nemen. Matthieu is naast Aaron een van de dragende rollen in het toneel stuk. Barend, de andere leerling krankzinnigenverpleger, wordt vertolkt door Peter Boven. De rol van Rosa de kinderleidster wordt gespeeld door actrice Jessica Zeylmaker. Emma Remmelts is gecast voor de rol van Judith, de schoonmaakster.