Bloedknopen
Verzetsmuseum X Via Rudolphi
04 mei 2025, 21:00
Verzetsmuseum, Amsterdam
Prijs: € 10
KaartenGenre: Theater
Duur: 30 minuten
Geschikt voor: Volwassenen
Toegankelijkheid: Rolstoeltoegankelijk
De overgrootvader van Kevin – Karl Friedrich Ludwig Eugen Klein – was een Duitser die eind 19e eeuw naar Suriname verhuisde. Van zijn overgrootouders aan zijn moederskant weet Kevin bijna niets, alleen dat ze van totslaafgemaakten afstammen.
Hoeveel van wie we zijn wordt bepaald door onze afkomst en de omgeving waarin we zijn grootgebracht? Hoe verhoudt het verhaal van zijn voorouders zich tot de polariserende wereld? Kevin probeert zich van de ideeën en beelden die aan hem kleven te ontdoen, legt zijn familiegeschiedenis bloot en nodigt je uit om na te denken over de verhalen die in jouw bloedlijn verborgen liggen.
Oorlog, identiteit en de sporen van het verleden
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bepaalde je identiteit of je kon blijven, vluchten, onderduiken of werd opgepakt. Nationaliteit, afkomst en achtergrond maakten het verschil tussen leven en dood. Maar hoe werkt dat door in het heden?
In Bloedknopen duikt theatermaker Kevin Klein in zijn familiegeschiedenis, waarin koloniale wortels, migratie en oorlog samenkomen. Zijn overgrootvader, een Duitser in Suriname, en zijn tot slaaf gemaakte voorouders vertellen een verhaal over identiteit en wat dit voor hen betekent heeft.
Voorafgaand aan de voorstelling kunnen bezoekers de tentoonstelling De voormalige Nederlandse koloniën: van Tweede Wereldoorlog naar onafhankelijkheid bezoeken. Hier wordt zichtbaar hoe de oorlog doorwerkte in Indonesië, Suriname en de Nederlands-Caribische eilanden – en hoe de gevolgen van toen nog steeds voelbaar zijn.
Met deze voorstelling brengt het Verzetsmuseum in het kader van Theater na de Dam een perspectief op de invloed van oorlog op identiteit, toen en nu.
! Tip: Door deze voorstelling te combineren met een bezoek aan de tentoonstelling over de voormalige Nederlandse Koloniën in het Verzetsmuseum, bieden we context en verdieping: Wat betekende de identiteit en oorlog in de koloniën? En hoe werken deze geschiedenissen door in het heden?