Mugmetdegoudentand De Joodse Raad

Theater Bellevue, Amsterdam

04/05/2020 21:00
05/05/2020 20:30

Uitgesteld - fragment

Vanavond zou De Joodse Raad in Theater Bellevue staan, in het kader van Theater Na de Dam. Het doet ons zeer dat dit nu niet meer mogelijk is, vooral omdat het onderwerp ons na aan het hart ligt. Daarom delen we om 20:02 uur een Corona-proof fragment uit de voorstelling, speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door Margo Verhoeven en Jurriaan van Seters.
Ter gelegenheid van Theater na de Dam maakten Margo Verhoeven en Jurriaan van Seters deze video, een fragment uit de voorstelling De Joodse Raad, hopelijk in 2021 weer in de theaters te zien rondom 4 en 5 mei.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op initiatief van de Duitsers een Raad opgericht die de Joodse gemeenschap in Nederland moest besturen. De Raad werd – onder druk van de Duitsers – een doorgeefluik voor instructies van de Duitse bezetter. David Cohen, al zeer actief binnen de vooroorlogse Joodse gemeenschap, was samen met Abraham Asscher voorzitter van de Raad en plaatste zichzelf daarmee voor een duivels dilemma. De makers willen in deze eerste zoektocht behoedzaam Cohens mogelijke beweegredenen nagaan tijdens zijn verbijsterende werk.
Hoe staan twee jonge mensen tegenover de Joodse Raad? Kunnen zij zich verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en uitzichtloze keuzes? Want pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld het kan zijn om moreel goede keuzes te maken.

spel Margo Verhoeven, Jurriaan van Seters
regie, dramaturgie Lineke Rijxman
tekst Sarah Sluimer
tekstbijdrage, script Margo Verhoeven, Jurriaan van Seters en Lineke Rijxman