foto: Steven Theunis

Het Feest der Poëzie De Liederen van Mordechai Gebirtig

75 jaar Bevrijding – de liederen van Mordechai Gebirtig
Een samenwerking tussen TenClub, Uitgeverij HetMoet en Feest der Poëzie

Met het naderen van 75 jaar Bevrijding vragen we ons af hoe we het leed van de Tweede Wereldoorlog en de vreugde van de herwonnen vrijheid van de Bevrijding duidelijk kunnen maken aan nieuwe generaties. Wat betrekt ons meer dan het persoonlijke verhaal? David Omar Cohen, een aanstormend talent als classicus, germanist en vertaler, bestudeerde het Jiddisch en kwam in aanraking met het werk van de Pools-Joodse dichter Mordechai Gebirtig. Elte Rauch verkende haar Joodse en Indische verleden, en bracht deze verkenningen samen in een verhalenbundel. In deze voorstelling ontdekken we het verhaal van een Joodse dichter die vermoord is door de Nazi’s in het ghetto van Warschau, en het verhaal van een jonge vrouw van nu, die de oorlog door verschillende generaties van haar familie zag doorwerken, op zoek ging naar oorlog en vrede in zichzelf – en daarbij het werk van Mordechai Gebirtig tegenkwam.

Deze voorstelling slaat de brug tussen het leed en de vreugde van vroeger en nu, met twee gloednieuwe publicaties, liederen en instrumentale muziek. Een moderne vorm van herdenken en vieren in herkenbaarheid. David Omar Cohen presenteert zijn nieuwe vertaling van de liederen van Mordechai Gebirtig naar het Nederlands met voordracht van hemzelf in het Jiddisch en door Simon Mulder in het Nederlands, Elte Rauch presenteert haar verhalenbundel met een verhaal over Gebirtig en zangeres Shura Lipovsky, een bekendheid op het gebied van het Jiddische lied, verleende toestemming om haar opnamen te gebruiken.- tevens brengen we prachtige opnamen van Chana Milner, haar leermeester.

Wegens de huidige omstandigheden zijn onze voorstellingen bij TenClub, de Uilenburgersjoel en de Museumhaven samengebald tot deze registratie in de Mayer Manor. Deze locatie heeft een bewogen geschiedenis, die ook aan onze thema’s raakt: in de Tweede Wereldoorlog zaten hier dertien Joden ondergedoken, onder bescherming van de familie die het voormalig woon- en bedrijfspand bewoonden. Een kast met een luik erin gaf toegang tot de kruipruimte, het ‘Onderhuis’ als het ware. De Mayer Manor ademt geschiedenis, maar is ook het huis van TenClub, een jonge sociëteit en levenstheater. Zo verbindt dit pand ook heden en verleden.

Cast: Simon Mulder, Elte Rauch, David Cohen, Heleen Oomen
Camera en montage: Maxim Sakovich
Geluid: Suzan van Eck
Met dank aan Comité 4 en 5 Mei Amsterdam en Stichting Joods Welzijn