foto: Frits van Hartingsveldt beeld flyer, Martin Pluimers foto's

Blond & Blauw theater Cabaret de Watergeus

Amsterdam, Salon de Ijzerstaven

04/05/2021 21:00

Online stream, 10 euro.

Radio Oranje was de zender die vanuit Londen het bezette Nederland op de hoogte bracht van betrouwbaar nieuws – betrouwbaarder dan de berichten die onder Duitse controle door de Hilversumse radio werden uitgezonden. De gespierde toespraken van koningin Wilhelmina en de propaganda-uitzendingen van A. den Doolaard en L. de Jong zijn allengs uitgegroeid tot mijlpalen in de nationale geschiedenis.

Een jaar lang, van 1941 tot 1942, presenteerde Radio Oranje echter ook het wekelijkse cabaretprogramma De Watergeus, met scherpe satire en opbeurende liedjes, om de Nederlandse bevolking een hart onder de riem te steken. De liedjes werden vaak geschreven op bestaande melodietjes, zodat ze onmiddellijk tot de verbeelding spraken. De Nederlanders, die er in het geniep naar luisterden, konden zodoende in elkaars gezelschap de muziekjes fluiten of neuriën zonder last te krijgen met verraderlijk volk.

De meeste teksten werden geschreven door de naar Londen gevluchte filmdistributeur Jo Paerl. Veruit de populairste medewerkster van De Watergeus was zijn destijds achttienjarige dochter Jetty Paerl, bijgenaamd Jetje van Radio Oranje, die door bezet Nederland op handen werd gedragen.

Deze speciale online voorstelling is een reconstructie van een uitzending van cabaret De Watergeus. Met liedjes en sketches die sinds de bevrijding zelden of nooit meer te horen waren.

De stream is een gehele maand na 4 mei nog te zien via de link.

Spreker en connaisseur
Henk van Gelder

Zang en spel
Anne Rose Bantzinger, – dochter van Jetje van Radio Oranje
Wilma Bakker
Erik Breij
Paul Groot

Begeleiding
Jan Robijns

Techniek en streaming
Lode de Roos – Westcoast Productions
Rein Heije – (Un)limited Projects

Met medewerking en speciale dank aan Maarten Eilander