WOEST OOST, Muzehof Centrum voor de Kunsten Het kwam via de achtertuin

Jongeren uit Zutphen verdiepten zich onder leiding van theatermakers Jantien Fick en Irene Kriek in de geschiedenis van Zutphen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de luistervoorstelling Het kwam via de achtertuin.

Het kwam via de achtertuin is een luistervoorstelling over de bevrijding van Zutphen die meer dan een week in beslag nam. Een einde, op zoek naar een nieuw begin in één van de meest gehavende steden na de oorlog. Deze oorlogsjaren staan gegrift in de herinnering van onze vertellers en er gaat geen dag voorbij dat ze er niet aan denken. Wat betekent vrijheid? Hoe kan je je vrij voelen in een situatie die niet vrij is? 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Beluister hier de podcast.

Theater Na de Dam · Het kwam via de achtertuin – WOEST OOST, Muzehof Centrum voor de Kunsten

Regisseuses: Jantien Fick & Irene Kriek
Spelers: Rama Aljamal
Norah Bouwhuis
Simon Nagtegaal
Jasmien de Wit
Samuel Nagtegaal
Doris Wennekers
Fay van Terheijden
Hadewin den Herder
Andrea Bakker
Imme van der Werf
Sanna van Dam
Slava Abdo
Otis van Terheijden
Norah Verheugd
Lente Loefs
Sebastiaan Nagtegaal
Sven Otte
Eva Strijker

Vertellers:
Frits Gies
Hendrik Woudstra