Het Nationale Theater: jongerenproject

Het Nationale Theater / HNT de Motor

04 mei 2025, 19:00

Koninklijke Schouwburg, Den Haag

Prijs: € 17,50

Kaarten & meer info

Genre: Jongerenvoorstelling, Theater

Duur: ntb

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren van HNTdeMotor en het Johan de Witt College in Den Haag onderzoeken het ritueel van herdenken.
Geïnspireerd door het verhaal van helmgrasplanter Pieter Kuijt – die tijdens de oorlog in de omgeving van de Waalsdorpse Vlakte de graven van geëxecuteerde verzetsstrijders en politieke gevangenen markeerde met helmgras – verdiepen zij zich in de betekenis van herdenken. Dankzij de stille daad van Pieter Kuijt konden na de oorlog vele slachtoffers worden teruggevonden en erkend. Het recht op afscheid en erkenning van oorlogsslachtoffers is de brug waar de geschiedenis resoneert met het heden.

In theaterlessen op het Johan de Witt College te Den Haag reflecteren tientallen leerlingen op dit verhaal én op hun eigen herdenkingsrituelen. Ze onderzoeken wat herdenken vandaag voor hen betekent, welke vormen daarbij passen en welke woorden je hieraan geeft.

Dit project is onderdeel van een vierjarig-doorgeefluik. We leggen onze bevinden vast voor volgend jaar, zodat we in 2026 vanuit deze uitkomsten kunnen vertrekken voor een nieuw onderzoek, met nieuwe jongeren en nieuwe verhalen.

De uitkomst van dit onderzoekstraject is te zien tijdens De Laatste Getuigen in de Koninklijke Schouwburg (tussen 19:00 en 22:00u), de Theater Na de Dam-voorstelling van Het Nationale Theater. Zo is ons jongerentraject niet alleen een uitwisseling met de geschiedenis, maar ook tussen generaties in de schouwburg.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.

Programmamakers: Lotte van Oudheusden en Tim Lafeber
Tekst: Iselin van Duuren
Deelnemers: Iain Former, Lysen Hartgers, Pia Schaaf, Elizabeth Kuiper, Tamar Dekker en leerlingen Johan de Witt College Den Haag
Productie: Eva van Dieën
Marketing: Moniek Valstar
Met dank aan: Moos Kwist, Lotte de Leeuw, Anouk Rutten

Beeld: Jassir Jones

Reageer