foto: Reinier van der Ven

BERG&BOS IN VREDE

Met In Vrede schetst BERG&BOS – het gezelschap van theatermakers Maurits van den Berg en Rik van den Bos – hoe de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten, ook nu nog invloed hebben op onze samenleving.

Een man ontdekt op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit zo de schuld van haar allang overleden ‘foute’ moeder uit. Een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek van de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Nabil, die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.

In Vrede is een voorstelling over het leven in tijden van vrede. Over omgaan met de schuld, het verlies en het verdriet dat voor die vrede is ontstaan. Over de vraag wanneer een oorlog echt voorbij is en je met recht voor iedereen de vrede uit mag roepen.

“Op de een of andere manier leek de geschiedenis altijd in beton gegoten. Alsof het verleden onveranderlijk vast staat. Wat gebeurd is, is gebeurd, weet je wel. Maar pas sinds kort begrijp ik dat het verleden even veranderlijk is als de toekomst. Het is alsof mensen op een oude foto los zijn geweekt van hun achtergrond en weer door de ruimte zijn gaan zwerven. Alsof de orde der dingen uit zichzelf naar een andere volgorde is gaan zoeken.” Uit ‘In Vrede’.

Voor deze productie werkt het gezelschap samen schrijver/vertaler Nabil Nabo. Hij is gevlucht uit Syrië en via stichting On File in contact gekomen met Berg&Bos. Nabil heeft het stuk In Vrede vertaald naar het Arabisch. Om deze nieuwe Nederlanders mee te nemen in de voorstelling heeft het stuk Arabisch boventiteling.

Maar Nabil staat ook model voor het Syrische personage in het stuk. Zijn ervaringen over hoe het is om na een vlucht aansluiting proberen te vinden in een nieuwe samenleving, vormen de basis voor één van de verhaallijnen uit het stuk. Een verhaallijn dat de recente oorlogen en de nieuwe Nederlanders die wij de afgelopen jaren hebben verwelkomt representeert.

Credits
tekst: Rik van den Bos
regie: Eva-Line de Boer
spel: Yara Alink, Maurits van den Berg, Wendell Jaspers, Paul R. Kooij, Annet Malherbe & Armand Rosbak
muziek: Jan en Keez Groenteman
vertaling: Nabil Nabo
vormgeving en kostuums: Marieke van Veen, Malou Palmboom
lichtontwerp: Dirk Houthoff
techniek: Sjef van de Ven
productie: ’n More
zakelijke leiding: Karin van den Berg
impact producent: Impact Makers
publiciteit: Lisette Brouwer
grafische vormgeving: Rein van der Ven
organisatie: Theaterzaken Via Rudolphi
in samenwerking met: Impact Makers, Theater na de Dam
speciale dank aan: Josua Ossendrijver, Jaap Koster, Timo Baerwaldt, Yuri Schreuders, Stan Schram en Maarten van der Cammen.

ondersteund door: Fonds Podiumkunsten Projecten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds21, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, BNG Cultuurfonds, LIRA Fonds en twee anonieme fondsen