foto: Nienke Veneboer

Lars Brinkman Männerbund (aan de keukentafel)

04/05/2020 21:00

Livestream

Jammer genoeg kan Lars Brinkman zijn voorstelling Männerbund dit jaar niet in de theaters spelen. Daarom besloot hij om een uitdaging aan te gaan en op 4 mei een aangepaste versie van Männerbund te spelen, live aan zijn eigen keukentafel. Het is immers belangrijk dat verhalen als deze verteld blijven worden.

Het Homomonument, Amsterdam. Drie roze driehoeken in graniet, gelegen op de Westermarkt, waar elk jaar op 4 mei de vervolging van homoseksuelen overal ter wereld wordt herdacht. Wat weinig mensen weten is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote daling is geweest in de vervolging van homoseksuelen in Nederland. Sterker nog, de homo-scène leek in de bezettingstijd zelfs te floreren.

Getriggerd door deze bevindingen probeert acteur en theatermaker Lars Brinkman een nieuw licht te werpen op de geschiedenis die we allemaal denken te kennen. Is slachtofferschap verslavend? Is er een verband tussen homoseksualiteit en fascisme? Wat heeft de hechte mannenband, de aantrekkingskracht van het uniform en de verafgoding van het mannelijke lijf binnen het SS-leger met elkaar te maken?

In Männerbund vraagt Lars, zelf homoseksueel, zich af waarom we ons laten leiden door ongemak en schaamte in gesprekken over zaken die simpelweg niet eenduidig zijn. Hoe kunnen we op zoek gaan naar een eerlijke vorm van emancipatie?

Spel en concept: Lars Brinkman
Coach: Martijn de Rijk
Met dank aan: Collectie Jan Carel Warffemius, Anna Tijsseling, Piet Boogert