Theater en productiehuis De Generator / Koen Verheijden Nina Bobo

04/05/2020 20:30

Hoorspel

Op de normaalste dag aller tijden besluit de Indische Saartje om haar tong in te slikken. Wat achterblijft zijn honderd vragen en een zoekend kleinkind. We volgen dit kleinkind door de vele pogingen om er achter te komen waarom diens oma op een dag besloot te zwijgen. Maar uiteindelijk is er geen andere optie meer dan de gruwelijke feiten te verwisselen voor een romantische fantasie. Willen we niet allemaal dat onze oma een heldin was?

Nina Bobo geeft de zoektocht van de derde generatie Indische Nederlanders een stem, in een veelomvattende koloniale geschiedenis. Vanuit interviews met eigen familieleden, betrokkenen en onderzoek naar Nederlands-Indiƫ probeert theatermaker Koen Verheijden grip te krijgen op het verhaal van zijn voorouders en dat van de kolonie. Op melancholische wijze stelt hij zichzelf en zijn publiek de vraag hoe je te verhouden tot deze zwarte geschiedenis.

Koen Verheijden studeert in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, je zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaan over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

Vanwege de coronamaatregelen zal onze voorstelling, net als helaas vele andere, op vier mei niet spelen. In plaats daarvan hebben wij een kort hoorspel van ongeveer 10 minuten voor u gemaakt. In dit hoorspel hoort u scenes uit onze voorstelling Nina Bobo.

Regisseur en schrijver: Koen Verheijden | Artistieke coaching: Eric de Vroedt (Het Nationale Theater), Ioana Tudor (Theater de Generator) en Bo Tarenskeen (Theater na de Dam) | Acteurs: Scott Beekhuizen, Billy de Walle en Tara Hetharia | Scenografie en kostuums: Sofie Moritz | Dramaturgie: Eefje van den Broek | Productie: Theater en Productiehuis de Generator | Productieleider: Fayola Antonius | Lichtontwerp: Sanne Hensen. Met dank aan Theater Na de Dam, Fonds 1818, Cultuurfonds Leiden, Gemeente Leiden, Vfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zaal 3, Toneelacademie Maastricht, Vrijplaats Leiden.