foto: Marieke Krijgsman

Artiance Om de Hoek

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Haan en Joke Houtkooper in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Om de hoek.

Vroeger was de Lindenlaan een levendige laan vol bedrijvigheid. Er waren kruideniers, bakkers, slagers, schoenmakers, een drukkerij en wasserij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het dagelijks leven ook gewoon door. Maar hoe gewoon was dat? Wat gebeurde er om de hoek? ‘Om de Hoek’ is een theatrale route door de Lindenlaan waarin verleden en heden samen komen.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie: Dorien Haan & Joke Houtkooper

Productie: Ria de Ridder

Met speciale dank aan de mensen die met ons hun verhaal hebben willen delen. Alle jongeren en kinderen die hebben meegespeeld. De vrijwilligers van de Sociëteit, Bep, Basisschool de Kennemerpoort en Artiance. Bedankt ook iedereen die op een of andere manier bijgedragen heeft aan de totstandkoming van deze voorstelling.