Oorlogsvrouwen

Datum Tijdstip Stad Locatie Prijs Kaarten
03 mei 20:15 Laren Singer vanaf €25,00 Kaarten
04 mei 21:00 Assen De Nieuwe Kolk vanaf €9,95 Kaarten

Karina Holla

Deze voorstelling is gebaseerd op het boek ‘De Oorlog heeft geen Vrouwengezicht’ van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj. Het Nobelprijs comité noemde haar werk ‘een monument voor lijden en moed in onze tijd.’

‘Er is maar één weg, de mens liefhebben.
Hem met liefde te begrijpen.’

Zij interviewde ruim 300 vrouwen uit de voormalige Sovjet-Unie over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, Russische, Oekraïense, Wit-Russische, Georgische. Vrouwen, vaak meisjes nog, die in 1941 de oorlog ingingen om hun land tegen Hitler te verdedigen. Schouder aan schouder vochten zij samen tegen deze invasie. Partizanen, piloten van gevechtsvliegtuigen, mecaniciens en scherpschutters. In plaats van bruiden werden ze soldaten. Ze vochten net als de mannen, geweer en bajonet in de aanslag. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze werden gevangengenomen, gefolterd en gedood. Geconfronteerd met verschrikkelijke wreedheden bleven ze moedig en onverzettelijk. Vrouwen, die vier jaar lang geen vrouw mochten zijn. Lang werd er gezwegen. Wat zij meemaakten aan het front was te gruwelijk. Maar ze zijn het niet vergeten.

Karina Holla, winnares van de Theo d’Or 2018, vertelt hun verhaal. Het verhaal van onvoorstelbaar sterke vrouwen in onvoorstelbare omstandigheden.

Concept, spel: Karina Holla
Regie: Mette Bouhuijs
Tekst: Svetlana Alexijevitsj
Muziek: Rikard Borggård
Choreografie: Dries van der Post
Decoruitvoering: John Lippens
Decorschildering: Marc van Helden
Kostuums: Fer Smidt
Techniek: Frank van Schie
Vertaling: Jan Robert Braat
Bewerking: Mette Bouhuijs en Karina Holla
Scenografie advies: Theun Mosk
Affiche: Paulina Matusiak & Eddy Wenting

Reageer