foto: Sebastiaan de Ruiter

Werkplaats Walhalla Productie Sultan in de Maan

Werkplaats Walhalla, Rotterdam

Geannuleerd

I.v.m. de maatregelen omtrent het coronavirus is deze voorstelling uitgesteld naar 2021.

Sultan in de Maan is een muzikale familievoorstelling over de sultan van Marokko die tijdens de Tweede Wereldoorlog een heldendaad heeft verricht. Wanneer de bevelhebber van het Franse leger in Marokko sultan Mohammed V het bevel geeft alle Marokkaanse Joden gevangen te nemen, om daarna verscheept te worden naar de Duitse concentratiekampen, moet de sultan een beslissing nemen. Hij realiseert zich dat hij een kant moet kiezen. Hij kiest voor zijn volk. Zijn boodschap aan de Franse bevelhebber is: “in Marokko wonen geen Joden. Hier wonen uitsluitend Marokkanen. Ik neem niemand gevangen.” Hiermee redde sultan Mohammed V het leven van 250.000 joodse Marokkanen.

Dit inspirerende, waargebeurde verhaal is het uitgangspunt voor de familievoorstelling Sultan in de Maan. Met deze geschiedenis op de achtergrond worden de joodse Mira en Mustafa, die moslim is, verliefd op elkaar. Terwijl de sultan listen verzint om zijn joodse bevolking uit handen van de nazi’s te houden, bloeit deze liefde op. Maar mag hun liefde bestaan? Of moeten joden vooral met joden trouwen, en moslims met moslims?

Sultan in de Maan, gespeeld door een vijfkoppige cast van Marokkaanse Nederlanders, vertelt een liefdesverhaal, en gaat over saamhorigheid en verbroedering. Bovenal laat de voorstelling zien dat de Tweede Wereldoorlog niet alleen een aangelegenheid was van Nederland of Europa.

Script: Bram Klein