Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd

De sonnetten van Albrecht Haushofer

Het Feest der Poëzie

04 mei 2025, 21:00

Pianola Museum, Amsterdam

Prijs: €17,50

Kaarten

Genre: Muziek, Poëzie, Vertelling

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

Toegankelijkheid: Rolstoeltoegankelijk

Vertaler en romancier Maarten Asscher vertaalde onder de titel ‘Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd’ een selectie uit de sonnetten die Albrecht Haushofer tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog schreef in de gevangenis in de Berlijnse wijk Moabit. Met deze als Moabiter Sonetten beroemd geworden gedichtencyclus legt Haushofer verantwoording af over zijn morele worsteling als diplomaat gedurende de jaren van het Derde Rijk en beschouwt hij het verval van de Duitse cultuurnatie. Ze vormen het geestelijke testament van een belezen kosmopoliet, wiens wereld is teruggebracht tot een bestaan waarin de dagelijkse en nachtelijke geallieerde bombardementen het apocalyptische slot van de oorlog inluidden. Een wereld die uiteindelijk gereduceerd wordt tot een Gestapo-gevangeniscel waar verre dromen en dierbare herinneringen het moeten opnemen tegen het rammelen van ketens, het zoemen van een mug of de zwijgende confrontaties met de jonge Oost-Europese boeren die als cipiers dienstdoen.

Uitgeverij HetMoet presenteert op deze avond de gedichten in een nieuwe bloemlezing in hun handgedrukte en handgebonden Singersteek Serie.

Literair theatercollectief Feest der Poëzie presenteert deze bundel met voordracht en muziek. Na een inleiding door vertaler Maarten Asscher brengt voordrachtskunstenaar Simon Mulder een leesvoorstelling over het verhaal van Haushofer, waarin zijn gedichten een grote rol spelen. Componist Henry Kelder heeft voor de gelegenheid drie van de sonnetten getoonzet voor sopraan, viool en cello. Een sterrencast bestaande uit Selma Harkink (sopraan), Matthias Naegele (cello) en Lis Perry (viool) brengt bijpassende muziek rondom de voordrachten en verzorgt de première van de drie nieuwe liederen.

Voorafgaand aan de voorstelling wordt stilgestaan bij de Joodse oorlogsslachtoffers van omliggende straten van het Pianola Museum, voor wie nog geen Stolpersteine gelegd zijn.

Simon Mulder – voordracht/script
Maarten Asscher – vertaling/inleiding
José Kamminga – sopraan
Matthias Naegele – cello
Lis Perry – viool
Henry Kelder – componist
Elte Rauch – uitgever, uitgeverij HetMoet

Reageer