Verloren vader | Tom Lanoye

Toneelschuur Producties

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2019 Haarlem Toneelschuur

ELINE ARBO LEEST NIEUWE TEKST TOM LANOYE MET VIER ACTEURS

In opdracht van Theater Na de Dam schrijft de Belgische schrijver Tom Lanoye een nieuwe toneeltekst die op zaterdag 4 mei om 21.00 uur ook  in de Toneelschuur gelezen wordt. Toneelschuur Producties regisseur Eline Arbo leest samen met de acteurs Keja Klaasje Kwestro, Sander Plukaard, Matthijs IJgosse en Jesse Mensah Verloren vader, over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer?

Kaarten à € 10 zijn te koop via www.toneelschuur.nl en via de kassa van de Toneelschuur, tel: 023 5173910.

THEATER NA DE DAM
Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Eerdere schrijvers waren o.a. Rik van den Bos, Rebekka de Wit en Arnon Grunberg. In het kader van Theater na De Dam spelen op 4 mei om 21.00 uur in het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag.

Naast Toneelschuur Producties presenteren ook Internationaal Theater Amsterdam, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Tryater, theatergroep Suburbia, Het Zuidelijk Toneel, Theater Rotterdam de tekst Verloren vader gelijktijdig op verschillende plekken in het land aan publiek.

TOM LANOYE
Tom Lanoye leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals.  Zijn grote Shakespearebewerking uit 1997, Ten oorlog, werd in 2015 door theaterbezoekers, acteurs en regisseurs gekroond toto nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.

OPEN JOODSE HUIZEN

Op zaterdag 4 mei is er ook Open Joodse Huizen, een programma van kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog staat centraal. Tijdens Open Joodse Huizen vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige buurtbewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Ook in de Toneelschuur is een programma:

11.00 uur
Waar nu de Toneelschuur staat, stond tot 1953 de Synagoge van Haarlem. Alexander de Bruin, historicus bij het Noord Hollands Archief, vertelt over de geschiedenis van deze Synagoge en het vooroorlogse Joodse leven in en om deze Synagoge.

13.00 en 15.00 uur
Hier vertelt Arthur van Wezel over zijn oom Max Cohen. Max’ ouders Benjamin en Roosje Cohen-Van Wezel dreven juwelierszaak Cohen aan het Houtplein 15. De ouders en zus Elly zijn in de oorlog omgekomen, Max en broer Eddie hebben overleefd.

Regie – Eline Arbo

Reageren is uitgeschakeld.