Gesprek Voor de Dam 2013

Theater Na de Dam ism De Balie

Die oorlog is zó jaren ‘40

 

‘Laten we de herdenking op de Dam afschaffen,’ wordt er meer dan eens verzucht. Die oorlog is toch allang voorbij en er zijn belangrijkere zaken in de wereld om onze aandacht op te richten. Ja, er zijn actuele kwesties die onze aandacht nodig hebben, maar heeft tegelijkertijd de mensheid niet veel langer nodig om een ramp van zo’n omvang te verteren? Oorlogstrauma’s, zo blijkt, worden nu eenmaal doorgegeven aan kinderen, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen. Ze werken door in de cultuur en de politiek. Grootmoedig roepen dat er andere problemen zijn in de wereld is meestal een manier om eigen pijnlijke kwesties niet onder ogen te hoeven zien.

Hoe bepaalt de oorlog vandaag de dag onze levens, onze blik op de wereld, onze politieke keuzes, hoe we onze kinderen opvoeden? Hoe werkt de oorlog door in de huidige generaties, dus ook in die van de twintigers? Kortom, is die oorlog eigenlijk wel voorbij?

Op 3 mei, aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking organiseert Theater Na de Dam samen met Felix Rottenberg en De Balie een gesprek tussen schrijvers, historici, filosofen en theatermakers over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog  en het herdenken daarvan voor onze samenleving. Sprekers zijn onder anderen Huub Oosterhuis, Jessica Meijer, Theodor Holman en Jessica Durlacher.

Met: Huub Oosterhuis, Jessica Meijer, Theodor Holman e.a.

Voorzitter: Felix Rottenberg

Redactie Theater Na de Dam: Hagar Heijmans, Jaïr Stranders, Bo Tarenskeen.

Redactie De Balie: Sarah Sluimer

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
03 mei 2013 Amsterdam De Balie

Reageren is uitgeschakeld.