Vuur van de Vrijheid

Sinds 2015 zendt de NOS op 4 mei om 23:00 uur een theaterprogramma op televisie uit. Van 2015 tot en met 2021 gebeurde dat live vanuit ITA (de schouwburg in Amsterdam) onder de noemer Nacht Na de Dam. Sinds 2022 is de live-uitzending vanuit Wageningen, getiteld Vuur van de Vrijheid.

Vuur van de Vrijheid
Met een theaterprogramma en het ontsteken van het vuur van de vrijheid wordt de overgang gemaakt van 4 mei naar 5 mei, van herdenken naar vieren. Winfried Baijens presenteert vanuit Hotel de Wereld en op het 5 Mei Plein in Wageningen een programma dat is gemaakt door de NOS, Theater Na de Dam, Wageningen45 – Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 en Xsaga. De uitzending eindigt met het ontsteken van het Vrijheidsvuur en het vertrek van de estafettelopers die het vuur verspreiden over de provincies. Dat vormt ook het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals.

Editie 2023
Louis d’Or-winnaar Emmanuel Ohene Boafo, HEAVN, Maarten Heijmans, Rob Dekay, Saskia Temmink, Joost Prinsen, Lucas Rijneveld, The Jordan, Charlie Chan Dagelet, Berget Lewis, Louise Korthals en Sosha Duysker brachten muziek, teksten en poëzie over oorlog en herdenken en wat het betekent om je in te zetten voor vrijheid. Lees meer.

Editie 2022
Onder anderen Jamai, Paul van Vliet, het cabaretduo Yentl & De Boer, Karsu, Meau en Jungle by Night sloten met muziek en soms speciaal geschreven teksten aan op het thema oorlog en herdenken. Jacob Derwig en Sam droegen fragmenten voor uit de ‘dagboekbrieven’ die de geliefden Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier elkaar tijdens de oorlog schreven. Lees meer.

Sinds 2015
Sinds 2015 maakten Theater Na de Dam met NOS jaarlijks een live tv-uitzending op NPO2 vanuit ITA, Amsterdam. De uitzending Vuur van de Vrijheid vanuit Wageningen op NPO1 is daarop een vervolg. Lees hier de column van Inger Stam, de producent van onder andere Vuur van de Vrijheid en Nacht na de Dam.

2023: terugkijken Vuur van de vrijheid (regie Olivier Diepenhorst, vanuit Wageningen)
2022: terugkijken Vuur van de vrijheid (regie Nina Spijkers, vanuit Wageningen)
2021: terugkijken Nacht Na de Dam (regie Ivo van Hove, vanuit ITA)
2020: terugkijken Nacht Na de Dam (regie Ivo van Hove, vanuit ITA)