Educatie

Educatie bij Theater Na de Dam bestaat uit verschillende onderdelen.

De jongerenprojecten
Het werken met jongeren aan de jongerenvoorstellingen, inclusief maakproces, verdieping in het thema, interviews met ouderen, is een belangrijk onderdeel van educatie bij Theater Na de Dam.

Volwasseneneducatie
Bij steeds meer voorstellingen in ons programma zijn voor-, nagesprekken en randprogramma’s georganiseerd. Van onze bezoekers krijgen we terug dat ze dit als zeer waardevol ervaren. Ook in 2024 zullen wij weer voor- en nagesprekken presenteren.

Schoolvoorstellingen
Ondanks dat 4 en 5 mei altijd in de meivakantie vallen, en schoolvoorstellingen / samenwerkingen met het onderwijs daardoor niet voor de hand liggen, zijn er wel af en toe schoolvoorstellingen bij Theater Na de Dam. Bijvoorbeeld bij het project Sjiwwe voor Sobibor, maar ook in Purmerend, Hoorn en Woerden werden jongerenvoorstellingen voor besloten groepen scholieren gespeeld. Soms komen de scholen naar de locatie of naar het theater, soms speelt de groep op school. Ook in 2024 staan er schoolvoorstellingen op het programma.

Atelier van Herinnering
Atelier van Herinnering is een gratis educatietool voor persoonlijk en lokaal onderwijs over de Tweede Wereldoorlog. De website, met meer dan honderd oorlogsverhalen en gratis lesmateriaal, is ontstaan vanuit de vele bijzondere jongerenprojecten van Theater Na de Dam.
Atelier van Herinnering heeft meerdere functies:

  • Archief: We ontsluiten er de mooiste, meest belangwekkende verhalen die we hebben opgehaald bij de jongerenprojecten, zodat deze voor altijd bewaard blijven.
  • Onderwijs: Docenten Geschiedenis, Maatschappijleer maar ook theaterdocenten kunnen year-round en gratis de verhalen op Atelier van Herinnering gebruiken in hun lessen.
  • Inspiratie: Atelier van Herinnering is ook een plek waar makers van jongerenprojecten hun inspiratie kunnen vinden.

Bij elk van deze onderdelen van educatie staat ’theater’ in de kern.