Sjiwwe voor Sobibor bij Sobibor-herdenkingen
Jongerenvoorstelling Sjiwwe voor Sobibor is nog acht keer te zien: 1 juni 2023 bij de herdenking van Stichting Sobibor in het Vondelpark Amsterdam, op 4 juni 2023 in Nationaal Monument Kamp Vught bij de herdenking van de kindertransporten naar Sobibor en de laatste van een reeks in Kamp Westerbork, op 8 juni en 6 juli 2023. Tachtig jaar na de transporten vanuit Nederland naar vernietigingskamp Sobibor hebben jongeren van Roestvrij theater uit Dwingeloo het systeem achter de deportaties en de persoonlijke verhalen van de slachtoffers onderzocht en hebben zij nieuwe rituelen ontwikkeld om te herdenken en te rouwen.
Tachtig jaar na de Sobibortransporten
Op 2 maart 2023 was het tachtig jaar geleden dat de eerste trein vanuit kamp Westerbork naar Sobibor vertrok. Na 2 maart 1943 volgden nog achttien treinen naar het vernietigingskamp in het Oosten van het door de Nazi’s bezette Polen, de laatste op 20 juli 1943. In Sobibor werden de 34.313 vanuit kamp Westerbork gedeporteerde Joodse Nederlanders en vluchtelingen bijna allemaal vrijwel direct bij aankomst vermoord. Van hen wisten slechts achttien te overleven.
Op zondag 4 juni 2023 is de herdenking van de kindertransporten vanuit Kamp Vught. Dit jaar is het 80 jaar geleden dat bijna 1.300 kinderen, vaak met een of beide ouders op transport moesten naar Sobibor. Kinderen van basisschool De Schalm (groep 7) uit Vught lezen de namen voor van Joodse kinderen die zijn weggevoerd met de transporten van 6 en 7 juni 1943.
Sjiwwe voor Sobibor
Bij het maken van de voorstelling onderzochten jongeren van Roestvrij theater uit Dwingeloo het systeem achter de deportaties, de persoonlijke verhalen van de slachtoffers en ontwikkelden zij nieuwe rituelen om te herdenken en te rouwen. Sjiwwe is de zevendaagse rouwperiode in de Joodse traditie. Het woord betekent ook ‘zitten’ en is het woord voor het getal zeven in Hebreeuws.
De voorstelling Sjiwwe voor Sobibor werd gespeeld voor scholieren en vrij publiek in maart, april en voorafgaand en tijdens de Dodenherdenking op 4 mei jl. bij het Nationaal Monument Westerbork. Sjiwwe voor Sobibor is nog acht keer te zien: 1 juni 2023 bij de herdenking van Stichting Sobibor in het Vondelpark Amsterdam, op 4 juni 2023 in Nationaal Monument Kamp Vught bij de herdenking van de kindertransporten naar Sobibor en op 8 juni en 6 juli 2023 in Kamp Westerbork.
Sjiwwe voor Sobibor is een samenwerking van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Theater Na de Dam, Roestvrij theater en Stichting Sobibor.
Speeldata Sjiwwe voor Sobibor
01 jun. 2023 16:00 uur Amsterdam Vondelpark
04 jun. 2023 15:00 uur Vught Nationaal Monument Kamp Vught
Programma 1 juni herdenking Vondelpark, Amsterdam
Stichting Sobibor organiseert op 1 juni een herdenking bij het kleine monument ‘Wat doe jij’ bij de ingang van het Vondelpark aan de Van Eeghenstraat.
16:00 uur Voorstelling Sjiwwe voor Sobibor door Roestvrij Theater
17:45 uur Sobibor Herdenking
16:30 uur Afsluiting en uitnodiging om steentjes te leggen bij het monument.
Aanmelden is niet nodig.
Programma 4 juni Nationaal Monument Kamp Vught
12.00 uur Ontvangst met koffie/thee
12.45 uur Kinderen van basisschool De Schalm (groep 7) uit Vught lezen de namen voor van Joodse kinderen die zijn weggevoerd met de transporten van 6 en 7 juni 1943
13.00 uur Aanvang herdenking bij het kindermonument
– Welkom door Jeroen van den Eijnde, directeur NM Kamp Vught
– Christine Gispen-de Wied (voorzitter Stichting Sobibor) leest de proclamatie voor waarmee de kindertransporten bekend werden gemaakt
– Sara de Vries vertelt het verhaal van haar nichtje Celine de Vries (1936), die werd vermoord in Sobibor in juni 1943.
– Muziek door het Revesz Trio
– Toespraak door staatssecretaris Maarten van Ooijen (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
– Overdenking, jizkor en kaddisj door opperrabbijn Binyomin Jacobs
– Herdenkingsmoment met het leggen van bloemstukken en vlinders van papier
14.15 uur Einde herdenking
15.00 uur Voorstelling Sjiwwe voor Sobibor door Roestvrij Theater (buitenterrein)
16.00 uur Boekpresentatie van De lange schaduw van de Holocaust: een familiekroniek (auditori-um).
Aanmelden is niet nodig.
Meer informatie.