Een oorlog om in the wonen

Theater Na de Dam benadert elk jaar jonge theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe productie over de Tweede Wereldoorlog willen maken. Vorig jaar schreef de eigenzinnige regisseur Roeland Hofman Een oorlog om in te wonen, dat op 4 mei 2015 in Theater Frascati in Amsterdam succesvol in première ging.

Hofman schreef een nieuwe theatertekst over twee mensen die zich verliezen in hun fascinatie voor de oorlog. Een broertje (Tobias Nierop) en een zusje (Judith van den Berg) zijn op de vlucht en komen terecht in een grotesk verzetscomplot dat ze door heel bezet Nederland heen jaagt. Navigerend door strijdvelden vol collaborateurs, verzetshelden en een enkele historicus die context probeert te bieden, verdwijnen ze steeds meer in een nacht die zo donker is dat sterren niet meer te onderscheiden zijn.

Een oorlog om in te wonen is een lichte en komische voorstelling die gaat over de verbeelding van een generatie die begrijpt hoe gruwelijk de oorlog was, maar die het ook als iets van lang geleden beschouwt. Hoe verhoud je je tot zoiets groots als de Tweede Wereldoorlog als je die vooral kent uit spannende jongensboeken?

Theaterkrant ***: “In de speelstijl zijn de acteurs werkelijk onfeilbaar. Exact en aanstekelijk weten ze een kinderlijke opwinding op te roepen”