Geluid van Noord

Jongeren uit Amsterdam verdiepten zich onder leiding van theatermaker Khouloud Zaher in de geschiedenis van Amsterdam Noord ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor het geluidsverhaal Geluid van Noord.

Amsterdam-Noord, zaterdag 17 juli 1943. Een luchtalarm wordt gevolgd door het zwaarste bombardement dat Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog te verduren heeft: 156 bommen op Noord. Hoe hebben de geluiden van dit bombardement, letterlijk en figuurlijk, vanaf dat moment gereisd?

We spraken erover met mensen die het meemaakten, zij vertelden verhalen zo uniek als hoe een geluidsgolf vibreert. En er was één locatie die de ouderen van Noord zich allemaal kunnen heugen, die iedereen verbond: de pont. Het geluid van de pont is gek genoeg al die tijd hetzelfde gebleven. Voor de oorlog, tijdens en nu nog steeds, verbindt en verplaatst de pont waardevolle geluiden.
Luister op 4 mei mee naar ons geluidsverhaal. Op de pont wordt het verhaal tussen 18:00 en 22:00 uur in fragmenten afgespeeld. Het gehele geluidsverhaal én een beeldverslag van de spelers worden op 4 mei beschikbaar gesteld op de verschillende online kanalen van de Tolhuistuin en Theater Na de Dam.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Beluister hier het gehele geluidsverhaal van de losse verhalen die ook op de pont te horen zijn.

Theater Na de Dam · Geluid van Noord – Tolhuistuin, ROC van Amsterdam, Amsterdam

De studenten stellen zich voor d.m.v. een beeldverslag van de voorstelopdracht ‘mijn geluid’. Zie en hoor wie het Geluid van Noord hebben gemaakt.