HEEN

Zwolse theaters en Theatergroep De Jonge Honden presenteren online theaterproductie HEEN op 4 mei.

Op vrijdag 2 oktober 1942 werden minstens 84 Joodse Zwollenaren door de bezetter bijeengebracht in de gymnastiekzaal van het toenmalige Celeanum aan de Veerallee. Vrouwen en kinderen van circa 60 Zwolse Joodse mannen die sinds de zomer van dat jaar gedwongen te werk waren gesteld in Nederlandse werkkampen. Op zaterdag 3 oktober werd de vrouwen en kinderen onder het mom van gezinshereniging naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Vanuit daar werden de mannen, vrouwen en kinderen naar de vernietigingskampen in het Oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde.

Twintig jongeren lopen op dinsdag 4 mei 2021 HEEN, de route die Joodse Zwollenaren op vrijdag 2 oktober 1942 liepen. Vanuit hun voormalige woonadressen in Zwolle, te voet richting het Celeanum aan de Veerallee. Met grote lichtobjecten werpen we licht op de gelopen routes in 1942 en delen we in woord en muziek de verhalen van deze Zwollenaren. De routes met verhalen en livemuziek worden gevolgd door camera’s en zijn via een stream en RTV Oost live te volgen.

Jongeren uit Zwolle gaan samen met theatermakers Jolmer Versteeg en Lieke van der Vegt in aanloop naar dinsdag 4 mei onderzoek doen naar deze geschiedenis van Zwolle. De jongeren bewandelen met grote lichtobjecten, vanaf verschillende ‘Stolpersteine’, de route naar het Celeanum en vertellen onderweg de verhalen van deze mensen. Vanaf het Celeanum zorgen onder andere BrotherTill en Colored Monkeys voor livemuziek en stadsdichter Sarah Lucassen voor spoken word.

HEEN is een project van Theatergroep De Jonge Honden en Zwolse theaters. In samenwerking met en met dank aan Gemeente Zwolle, Delta Wonen, Bevrijdingsfestival Overijssel, Stichting Stolpersteine Zwolle, Hervormd Weeshuis Zwolle, Werkplaats Zwolse theaters, Rotary Zwolle, Hanzestrohm en Provincie Overijssel.

HEEN is onderdeel van Theater Na de Dam.