In Carré: Een oefening in verzet

Samen met de eigenzinnige regisseur Koos Terpstra presenteert Theater Na de Dam dit jaar speciaal voor 4 mei in Carré een eenmalige muzikale avond over de betekenis van verzet en het belang van dwarsliggers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden er zoveel landgenoten worden vermoord dankzij de talloze mensen die wegkeken. Uit angst, ongeloof of desinteresse. Niet iedereen hield de ogen gesloten, gelukkig. Wie waren onze verzetshelden tijdens de Tweede Wereldoorlog? En wat is het waar we nu van wegkijken, wat we niet willen zien? Op welk type verzetsheld mogen wij vandaag de dag hopen?

Een rijkgeschakeerde avond met artiesten, wetenschappers en ervaringsdeskundigen over de verleiding van de onverschilligheid en de noodzaak van dwarsliggen. Theater Na de Dam is in korte tijd een landelijke manifestatie geworden. Sinds 2010 spelen op 4 mei om 21.00 uur in heel Nederland elk jaar meer artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die gaan over de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de huidige tijd.

In Koninklijk Theater Carré staat er elk jaar een bijzondere eenmalige eigen productie. Zo bracht actrice en muzikante Hadewych Minis samen met het Go! Gospel koor een muzikale ode aan de vrouw in oorlogstijd, kruiste Wende de degens met Typhoon over de zin en onzin van herdenken, probeerde Nasrdin Dchar samen met Spinvis te vechten tegen het onvermijdelijke vergeten en onderzocht Meral Polat met Raoul Heertje de betekenis van herdenken in een Nederland dat uit steeds meer andere herinneringen bestaat.